Humanost na djelu

Objavljeno   

U utorak 22. travnja bilo je veselo, rasplesano i raspjevano u Širokoj Kuli. Uz tamošnju područnu školu osnovne škole dr.Franjo Tuđman iz Ličkoga Osika uređeno je dječje igralište, plod humanitarne akcije učenika iz Kastva i njihova humanog djelovanja na razminiranju Like u suradnji s američkom vladom. Mladi su Kastavci iz osnovne škole Milan Brozović poželjeli pomoći svojim vršnjacima iz Like u rješavanju problema koji oni na sreću nemaju, miniranosti. Pokrenuli su akciju 7 kuna za sigurnu igru, akciji su se priključile i škole s područja Primorsko-goranske županije i donatori, prikupljeno je oko 87,000 kuna. 7 kuna košta razminiranje jednog četvornog metra minski sumnjivog prostora, upravo tih 7 kuna bio je iznos koji je uključen u ovu akciju učenika iz Kastva. Ravnateljica kastavske škole Sandra Krpan kaže da je sve krenulo zato što su roditelji učenika sudjelovali u domovinskom ratu u obrani Hrvatske upravo u Lici. „Željeli smo dati svoj doprinos kraju koji jako pati od mina. Osim toga ovdje su bile i naše brigade, Rijeka i Istra Hrvatsku su branile u Lici i zato smo se odlučili na ovo područje“- kaže Krpan.

U Široku Kulu došla je i ravnateljica Ureda za razminiranje Vlade Republike Hrvatske Dijana Pleština koja je privatnom donacijom potpomogla akciju opremanja dječjeg igrališta uz školu u Širokoj Kuli. Naime Crveni križ je za igralište dao 10,000 kuna, trebalo je još 10,000 i ona je dala ostatak sredstava. Pleština s pozicije ravnateljice vladina Ureda za razminiranje očekuje da će Hrvatska uspjeti u narednih nekoliko godina riješiti problem miniranosti budu li se pametno i tražili i trošili novci.

Učenicima iz Kastva pomogla je i američka Vlada koja je povećala njihova sredstva kako bi se došlo do 250,000 kuna koliko je bilo potrebno za razminiranje nešto više od 31 tisuće četvornih metara na području naselja Novoselija. Amerikanci su do sada u razminiranje Hrvatske uložili 30 milijuna dolara, očišćeno je 16 četvornih kilometara prostora na kojemu je pronađeno oko 3,500 komada opasnih sredstava. Rekao je to danas u Širokoj Kuli američki veleposlanik u Hrvatskoj Kenet Merten.

Inače Ličko-senjska županija minama je najzagađenije područje u zemlji. Miljenko Vahtarić, pomoćnik ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje kaže da je trenutno u Lici oko 150 četvornih kilometara prostora minski sumnjivo što je četvrtina cjelokupne minske zagađenosti u zemlji. Ponovimo još jednom, razminiranje jednog četvornog metra minski zagađenog područja košta 7 kuna, za Liku to znači oko 150 milijuna eura. Vahtarić optimistično očekuje da će se to prikupiti i da će i Lika biti razminirana do onog priželjkivanog roka, 2019 godine. Trenutno, i to do 2016.godine koristit će se i sredstva iz europskih pretpristupnih fondova,a nakon toga iz strukturnih.

Svaka donirana kuna dobro dođe,a kada se ovako ujedine djeca s područja koje na sreću nije bilo minirano iz Primorsko goranske županije kako bi pomogli svojim vršnjacima u Lici dogodi se uspješna humana akcija razminiranja prostora i gradnje dječjeg igrališta. U sklopu programa učenica iz Kastva učenici iz Široke Kule predala je potvrdu o razminiranosti, odigrana je i zabavno-edukativna predstava ”Bembo i prijatelji protiv mina” u kojoj sudjeluju poznati glumac Kristijan Ugrina, pjevačica Ivanka Mazurkijević, pantomimičar Slaven Juriša i plesačica Ivana Pavlović. U Širokoj Kuli mladi su Ličani gostima iz Kastva i ostalim uzvanicima odsvirali nekoliko ličkih pjesama, pjevali su i recitirali Kastavci. Donijeli su svojim kolegama i svoje slikovnice, kao i sadnicu jabuke koje će se zasaditi uz uređeno igralište kako bi podsjećala na ovu lijepu akciju i lijepi događaj u Širokoj Kuli, ličkom selu koje još uvijek vida rane iz domovinskog rata iako je od njega prošlo već skoro 19 godina. Da su rane svježe svjedoči i pismo koje je jedna učenica napisala i posvetila Verici Nikšić mladoj kuljanki ubijenoj u početku domovinskog rata u svom selu staroj tada svega 13 godina.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se