U našoj biskupiji u tijeku je korizmena akcija "Misereor"

Objavljeno   

U našoj biskupiji u tijeku je korizmena akcija "Misereor"

U Gospićko-senjskoj biskupiji se i ove korizme provodi akcija „Misereor“ s ciljem da se pomogne radu biskupijskog Caritasa. Poziv na sudjelovanje biskupa Zdenka Križića od 7. veljače 2023. prenosimo u cijelosti.

I ove godine se u Gospićko-senjskoj biskupiji provodi akcija „Misereor“ koja označava „smilovanje“ ili milosrđe“.

Sam naziv ove akcije Misereor označava „smilovanje“ ili „milosrđe“. Kao ljudi potrebiti smo Božjeg milosrđa bez kojega bismo završili u ponoru bijede u svim oblicima. Da bismo mogli primiti Božje milosrđe nužno je da i mi sami budemo milosrdni prema braći i sestrama koji su potrebiti. U svom proglasu Blaženstava Isus kaže: „Blago milosrdnima oni će zadobiti milosrđe“ (Mt 5, 7).

Vrlo je važno razmišljati nad Božjim pitanjem koje je uputio prvom čovjeku, a to je: „Gdje si?“ To pitanje Bog postavlja svima nama tijekom cijelog života. Itekako je važno zastati i odgovoriti na njega! Važno je imati hrabrosti stati pred Boga i u Božjem svijetlu spoznati sebe. Iskreno, ne površno. Mi smo ono što smo u Božjim očima, ne ono što smo u očima drugih ili u svojim očima. Uvidjeti ponajprije, koje su to naše vrijednosti do kojih držimo i za koje se borimo te, gdje su korijeni našeg nezadovoljstva i tjeskobe? Trošimo li život u nešto što život nije? Možda nam male i nebitne stvari zagorčavaju život, jer propuštamo one važne i bitne? Za duhovni život je od kapitalnog značenja upoznati svoju vlastitu istinu. Nema značajnijeg duhovnog života bez toga. Nekada se jako bojimo toga. Najčešće iz razloga što bi priznanje istine zahtijevalo napor promjene života. – Jedan će reći da je nepoznavanje sebe opasno po život. Drugi će nadodati da ni poznavanje sebe nije bezopasno. Naime, neki otkriju svoju istinu, priznaju je, a onda ne znaju što će s njom. Ne vjeruju u moć preobrazbe života. Zato bježe od istine o sebi. Tako se poteškoće ne rješavaju nego samo odgađaju i time postaju još teže. Upoznati sebe je posebna Božja milost. To je znak da Bog u tu osobu ima povjerenja, ima nadu da će osoba nešto poduzeti i popraviti svoje stanje. Zato je važno dopustiti Bogu da nam kaže našu istinu.

Korizma je posebno milosno vrijeme u kojemu smo pozvani provjeriti svoj duh te ga staviti u Gospodinove ruke da nam ga On očisti, obnovi i učvrsti kako nas životne poteškoće ne bi slomile i da nikada ne klonemo duhom. Gospićko-senjska biskupija u vrijeme korizme redovito poziva vjernike župnih zajednica da se uključe u akciju „Misereor“ s ciljem da se pomogne:

  • rad biskupijskog Caritasa (izbjeglice, siromašne, stare i nemoćne, nezaposlene, socijalno ugrožene, obitelji s brojnijom djecom i dr.);
  • uzdržavanje, školovanje naših bogoslova u Rijeci i Zagrebu i sjemeništaraca u Zadru,
  • stipendiranje studenata slabijeg ekonomskog statusa (gdje jedan ili oba roditelja ne rade);
  • funkcioniranje središnjih i dekanatskih ureda biskupije.

Svoj prilog možete staviti u kovertu i dostaviti župnicima do Cvjetnice. Dar će se predati u prikaznoj procesiji na Veliku srijedu za vrijeme svete mise posvete ulja. Postoji mogućnost i uplate na žiro-račun Gospićko-senjske biskupije. (Senjskih žrtava 36; 53 000 GOSPIĆ), broj: HR78 2340009-1310310230 s pozivom na broj 1-2023., s naznakom za „MISEREOR“. Dok vam unaprijed srdačno zahvaljujem za vašu spremnost da sudjelujete u životu Crkve u vašim župnim zajednicama, ujedno molim i za potrebe vaših obitelji. Neka nam ovo milosno vrijeme korizme bude poticaj da naša vjera ojača djelotvornom ljubavlju za bližnje. U tom duhu zazivam na Vas Božji blagoslov.

 

IKA

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se