Imamo dva nova sveca

Objavljeno   

'Proglašavamo svetima blaženog Ivana XXIII. i Ivana Pavla II., pribrajamo ih popisu svetih i određujemo da se u cijeloj Crkvi mogu pobožno štovati kao sveci', rekao je svečano papa Franjo uz oduševljene povike vjernika dok su zvona odjekivala čitavim Rimom.

Papa Franjo je u Vatikanu počeo povijesnu kanonizaciju dvojice papa, Ivana Pavla II. i koncilskog pape Ivana XXIII., pred stotinama tisuća oduševljenih vjernika. Papa iz Argentine je došao do golemih plakata s likom Angela Roncallija i Karola Wojtyle obješenim na pročelju bazilike, u povorci biskupa i kardinala, pjevajući litanije Svih svetih. Prvi put u dvijetisućljetnoj povijesti Crkve ova se kanonizacija dvojice papa događa u nazočnosti dvojice živućih, pape Franje i njegova prethodnika Benedikta XVI. 'Dvojica svetih papa u nebu i dvojica na Trgu svetog Petra', moglo se pročitati na transparentu koji je nosio jedan vjernik na trgu. Tijekom kanonizacije na oltar je donešen relikvijar s moćima Ivana XXIII. i Ivana Pavla II. Na samom početku obreda kardinal Angelo Amato, prefekt Kongregacije za proglašenje svetaca zamolio je papu Franju da proglasi svetima dvojicu papa. Papa je na to uzvratio dugom formulacijom proglašena izrečenoj na latinskom jeziku, kojom su Ivan Pavao II. i Ivan XXIII. pribrojeni zajednici svetih.

Da bi došlo do kanonizacije ili proglašenja svetim moraju se dogoditi minimalno 2 čuda, a što se tiče omiljenog pape Ivana Pavla II., ima ih veći broj.

Ovdje donosimo pregled 10 čudesnih ozdravljenja po zagovoru pape Ivana Pavla II. kojeg je papa Franjo proglasio svecem.

1. ANGELA BARONNI iz Kanade susrela se s Ivanom Pavlom II. 2002. godine. Bolovala je od karcinoma koštane srži. Papa je molio nad njom, položio ruku na njezinu glavu i učinio znak križa. Ustala je iz kolica, a njen liječnik potvrdio je da je potpuno zdrava.

2. JOHN PAUL LIEO imao je šest godina u trenutku smrti pape Wojtyłe. Roditelji malog Johna nisu mogli imati djece. Gospođa Lieo pobacila je tri puta. Odlučili su ići u Rim na audijenciju kod pape. Johnova majka Svetom je Ocu opisala svoj problem. Papa joj je tada rekao da će imati sinčića. Potom je napravio znak križa. Gospođa Lieo za devet mjeseci rodila je Johna Paula.

3. EMIL BARBAR rodio se s moždanom paralizom. Liječnici su roditelje upozorili da će dječak cijeli život biti vezan za kolica. Majka ga je povela u Rim. Bili su u grupi ljudi s posebnim potrebama na Trgu svetog Petra. Vidjevši papu, Emil je povikao: “Pogledajte ovamo!” Papa ga je uhvatio za glavu i poljubio te rekao neka posjete Lourdes. Majka i sin otputovali su u francusko svetište. Nakon povratka kući Emil je prohodao.

4. KARDINAL FRANCESCO MARCHISANO, arhiprezbiter bazilike svetog Petra povjerio se kako je jednom davno izgubio glas, a zatim mu se glas uz papinu pomoć vratio. Ivan Pavao II. dodirnuo mu je grlo, a kardinal je progovorio.

5. MARY MULLIGAN 1979. godine sa svojom bolesnom kćeri čekala je dolazak Svetog Oca u Irsku. Djevojčica je imala bolesne bubrege, a liječnici su tvrdili da će umrijeti. Roditelji su stali u red i, ugledavši papu, pokazali su mu djevojčicu. Sveti Otac ju je pogladio. Djevojčica je ubrzo ozdravila.

6. TIBOR ULJACKI iz Bratislave u Slovačkoj zamolio je papu u rujnu 2003. na audijenciji da moli za ozdravljenje njegove djevojčice (12) oboljele od leukemije. Poslije nekog vremena djevojčica je ozdravila.

7. HERON BADILLO iz Meksika imao je pet godina kad se susreo s Ivanom Pavlom II. Bolovao je od leukemije. U velikoj gužvi papa je poljubio dječaka bez kose. Nakon nekoliko mjeseci dječak je ozdravio.

8. IVETTE SANCHEZ vidjela je da u banci u kojoj radi nedostaje 200.000 dolara. Obavijestila je nadređene. Direktor je naredio istragu, a Ivette je počela moliti molitvu Ivana Pavla II. da ne ostane bez posla. Sutradan je sav novac bio u blagajni.

9. KEY KELLY iz Liverpoola dobila je zloćudni rak dojke. U ožujku 1979. susrela se s papom. Kad se vratila kući, karcinom i metastaze su nestali.

10. STELLA MATUTINA DE OLICERA P. CRUZ iz Brazila svjedoči o tome kako je poslije papine smrti molila za ozdravljenje sina Eduarda od narkomanske ovisnosti. Eduardo se ubrzo uspio riješiti ovisnosti o drogama. Drogirao se godinama.

Bili su pape XX. stoljeća. Proživjeli su tragedije, ali nisu bili njima svladani. U njima je jači bio Bog, jača je bila vjera u Uskrslog Isusa Krista, čovjeka i Gospodina povijesti. Jače je u njima bilo Božje milosrđe i jača je bila majčinska bliskost Marije, kazao je papa Franjo u homiliji.

U dvojici papa mogle su se kontemplirati Kristove rane, bili su svjedocima njegova milosrđa. Nisu se sramili Kristovih rana, jer one su ljubav. Bili su uz grešnike uz siromašne i oni su nada. Živjeti Evanđelje znači ljubav, milosrđe, jednostavnost i bratstvo.

 

Tu sliku Crkve je Drugi vatikanski koncil imao pred sobom. Ivan XXIII. i Ivan Pavao II. surađivali su s Duhom svetim kako bi ponovno uspostavili i osvježili Crkvu prema njezinoj originalnoj fizionomiji koja je dala svece tijekom stoljeća. Nemojmo zaboraviti kako upravo sveci vode naprijed Crkvu. U sazivanju Drugog vatikanskog koncila Ivan XXIII. je pokazao delikatnu ljubav Duha svetoga, prepustio se da bude vođen i bio je za Crkvu pastir, vođeni vodič, kazao je Papa Franjo.

 

Govoreći o Ivanu Pavlu II., Papa Franjo je kazao kako Wojtyla bio "Papa obitelji". Ivan Pavao II. je kazao kako bi volio biti zapamćen kao Papa obitelji. Drago mi je naglasiti dok proživljavamo hod prema sinodu o obitelji i s obitelji kako taj hod on gleda s Neba i prati nas i podupire, rekao je Franjo i molio da ta dva nova sveca pastira Božjeg naroda se zauzmu za Crkvu kako bi u dvije godine sinodalnog hoda Duh sveti bio u službi pastorala obitelji. Papa Franjo je kazao na koncu homilije kako misterij Božjeg milosrđa je nada, praštanje jer nas uvijek voli.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se