Vazmena bdijenja u našim župama

Objavljeno   

Vazmena bdijenja u našim župama

Vazmena bdijenja u našim župama sv. Josipa u Ličkom Osiku i sv. Mateja u Širokoj Kuli predvodio je don Ivo Borić, policijski kapelan u Sisku u suslavlju župnika preč. Luke Blaževića. 

Misa Bdijenja u Širokoj Kuli slavljena je u 19,00, a u Ličkom Osiku u 21,00 sat.

Blagoslovila se vatra izvan crkve. Na njoj se upalila uskrsna svijeća koja iznačava Isusa Krista uskrsloga, naše svijetlo. Uskrsna svijeća se unijela u procesiji u crkvu kojoj je bio mrak. Tek unosom uskrsne svijeće u crkvu pale i vjernici svoje svijeće i pale se sva svijetla, nakon čega slijedi svečani pjevani hvalospjev uskrsnoj svijeći. Drugi dio bdijenja je Služba riječi. Čitanja svetopisamskih tekstova, pjevanje palama, slušamo Božju riječ o stvaranju, kroz psalme hvalimo i slavimo Gospodina i njegova djela.

Slijedimo put Božjeg naroda iz ropstva u slobodu i stvaranje novoga čovjeka čiji je vrhunac Kristovo djelo. Čitanja završavaju svečanom pjesmom Slava Bogu na visini i tada se oglase orgulje, sva zvona na crkvama, pale svijeće. Ovo je svani trenutak novoga čovjeka, novoga svijeta, novoga vremena – pobijeđeni su grijeh i smrt. Kršćani se pozivaju na radosno slavljenje Gospodina. Ovo je predokus vječnosti. Poslije Službe riječi slijedi krsna služba, blagoslivlje se voda, krste se katekumeni.

Vazmeno bdijenje je završilo euharistijskom službom. Na kraju svetog misnog slavlja blagoslovljene su uskrsne košarice sa hranom koje su vjernici donijeli sa sobom.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se