Sjednica Prezbiterskog vijeća

Objavljeno   

U utorak 29. travnja je u Gospiću održana proljetna sjednica Prezbiterskog vijeća Gospićko-senjske biskupije. Ovo vijeće čine prezbiteri-predstavnici šest dekanata te oni svećenici koji obnašaju visoke službe u Biskupiji. Vijeće je najvažniji biskupov suradnik u vođenju biskupije, mjesne crkve. A crkva je živi organizam koji pozna krize i uspone, prolazi kroz radosti, tuge i izazove ovoga vremena. Treba mnogo energije, mudrosti a nadsve ljubavi u duhovnom rastu zajednice koju zovemo biskupija a koju čine mnoge manje zajednice, župe.

Sjednica je počela u 9 sati molitvom. Nakon pozdrava i čitanja zapisnika sa jesenske sjednice biskup mons. Mile Bogović govorio je o aktualnim pitanjima u biskupiji i stanju klera. Mons. Mile Čančar izvjestio je o obnovi katedrale i posveti koja bi bila 22. srpnja ove godine. Do tada će radovi na katedrali biti dovršeni. O provedbi biskupijskog pastoralnog plana govorio je mons. Tomislav Šporčić. Osvrnuo se na provedene akcije i one koje treba provesti.

U subotu 3. svibnja Dan je obitelji na Udbini. Očekuje se 400 roditelja s djecom za koje je priređen zanimljiv program druženja. O novoj pastoralnoj godini govorio je mons. Tomislav Rogić. Nakon diskusije vijećnici su jednodušni u mišljenju da godina bude u znaku Evanđelja u duhu enciklike pape Franje. Naime, evanđeoska vijest je radost i kao takva treba doći do srca ljudi.

Slijedila su izvješća ekonomata i BUZUK-a koja izvješća je podnio vlč. Nikola Turkalj.

O radu biskupijskog Caritasa govorio je ravnatelj vlč. Luka Blažević. Vlč. Luka je uz ostalo u izvješću istaknuo da će se i ove godine posaditi hektar krumpira za potrebe pučkih kuhinja i siromašnih.

Vlč. Nikola je i izvjestio o župskoj katehezi, kako se i koliko prakticira. Mons. Šporčić je dao izvješće o drugoj godini tečaja vjere koji se održava u Otočcu. Pohađa ga 66 polaznika. Tečaj traje dvije godine i polaznici dobivaju certifikat.

O danu hrvatskih mučenika na udbini 30.08.2014. govorio je mons. Tomislav Rogić. Pod "razno" dotaknuti su neki problemi s kojima se svakodnevno susrećemo a koji se mogu uz malo dobre volje lako riješiti a neki traže puno mudrosti i taktike.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se