Pomozimo stradalima u potresu u Maroku

Objavljeno   

Pomozimo stradalima u potresu u Maroku

Središnji Maroko u večernjim satima 08. rujna 2023. pogodio je snažan potres magnitude 6,8 stupnjeva po Richterovoj ljestvici. Ovo je najveći potres ikada zabilježen u zemlji od 1900. godine koji je zahvatio nekoliko regija, posebice provincije al-Haouz, Marrakech, Ouarzazate, Azilal, Chichaoua i Taroudant. Razoran potres odnio je više od 2800 života te je mnogo ozlijeđenih i velik broj u kritičnom stanju. Pričinjena je i velika materijalna šteta a mnogi su izgubili svoje domove i svu svoju imovinu. Evidentna je bespomoćnost i krhkost dok potres izaziva strah i neizvjesnost kod brojnih stanovnika pogođenog područja.

U nedjelju, 10. rujna, sastao se tim biskupijskog Caritasa Rabat u Maroku koji radi na pogođenom području i izrazio sućut obiteljima pogođenim ovom nesrećom. Započeo je koordinirati hitne mjere za pomoć stradalima u potresu u suradnji s međunarodnom mrežom Caritasa pripremajući pakete s osnovnim životnim namirnicama. Ravnatelj Biskupijskog Caritasa Rabat posjetio je stradala područja 10. rujna 2023. godine uvjerivši se u razmjere štete prouzročene potresom. Caritas u Maroku moli za solidarnost. Ovom pozivu za pomoć odazvao se i Hrvatski Caritas, koji započinje akciju prikupljanja novčanih sredstava za pomoć Maroku. Iznimno je važno pokazati solidarnost i blizinu s onima koji trpe, jer smo i sami osjetili razornu moć potresa i primili smo veliku pomoć od Caritasove mreže u Europi i svijetu.

Sva prikupljena sredstva Hrvatski će Caritas usmjeriti za potrebe Caritasa u Maroku. Svaka donacija bit će dobrodošla u pomoći i otklanjanju posljedica potresa za ionako vrlo ugrožene stanovnike. Pomoć će se najprije koristiti za osiguranje hrane, vode, higijenskih potrepština, privremena skloništa i psihosocijalnu pomoć, a kasnije za obnovu domova i normalizaciju života najugroženijih obitelji. Pomoć koju prikupimo bit će izraz solidarnosti, suosjećanja i podrške unesrećenima u Maroku.

Svoj dar možete uputiti pozivom na donacijski telefon Hrvatskog Caritasa 060 90 10 (0,83 eura/6,25 kn po pozivu; PDV uključen) ili uplatom na račun IBAN: HR3923400091511245753 – svrha uplate POTRES MAROKO.

Skenirajte bar kod bankovnom aplikacijom kako biste izvršili uplatu na račun za pomoć stradalom stanovništvu Maroka:

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se