U Smiljanu je održan Biskupijski susret mladih

U Smiljanu je održan Biskupijski susret mladih

Više od dvjesto mladih predvođenih svojim župnicima i vjeroučiteljima susret je započelo pobožnošću križnog puta na brdu Krčmaru (773 metara n. v.). Križni put je predmolio biskupijski povjerenik za pastoral duhovnih zvanja preč. Mišel Grgurić, a tekst su uz postaje čitali mladi iz svih dekanata Gospićko-senjske biskupije. Na vrhu Krčmara malo su se odmorili i fotografirali se, a zatim su se spustili u župnu crkvu Gospe Karmelske na slavlje mise.

Misu je imenovani splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić u zajedništvu s ostalom braćom svećenicima. Pojašnjavajući prispodobu o sjemenu, predslavitelj je mladima uputio riječi ohrabrenja. Naveo je primjer trave koja je izrasala usred asfalta i usporedivši mlade s travom i njezinom snagom, potaknuo ih je na razmišljanje o snazi koju nose i kojom mogu mijenjati situacije oko sebe, kojom mogu mijenjati svijet.

Mladima je rekao da se ne trebaju bojati zahtjevnosti Kristova puta. Pozvao ih je da budu oprezni s lakim alternativama, jer laki put nije uvijek i najbolji put. Naveo je primjer poznatih ljudi koji su imali veliko materijalno bogastvo koje ih nije ispunilo, te su usprkos svemu što su posjedovali, sebi oduzeli život.

Na kraju propovijedi, mons. Križić je rekao da se moli da svi prisutni mladi budu ono „četvrto zrno“ koje pada na plodno tlo te daje urod.

Biskupijski zbor mladih predvodio je liturgijsko pjevanje, a kasnije je svojim pjevanjem poticao mlade na veselje. Nakon završetka mise i blagoslova, o svom poziv posvjedočio je bogoslov Karlo Špoljarić. Karlo je mladima govorio o svom životu i teškoćama, odlaženju od Crkve i ponovnom vraćanju, otkrivanju ljubavi i prepoznavanju poziva na svećeništvo.

Zatim su vlč. Goran Antunović i o. Marko Maglić mlade upoznali sa Susretom hrvatske katoličke mladeži koji će biti održan u Gospiću te su ih pozvali na uključenje u organizaciju. Da mladi i svi prisutni ne bi bili gladni pobrinuo se vlč. Nikola Turkalj koji je osigurao velike obroke tijekom cijelog susreta.

Nakon ručka, mladi su se podijelili u skupine koje su bile razvrstane po bojama „ribica“ tj. akreditacija. „Ribice“ su sudjelovale u igrama na pet punktova gdje su odmjeravali snage u fizičkoj spremnosti, kreativnosti, asocijacijama i vokabularu. Dio s igrama završio je jednim zajedničkim „bansem“ u koji su bili uključeni svi mladi i nekoliko svećenika.

Susret je završio predstavljanjem Družbe sestara Presvetog Srca Isusova. Časna majka s. Dobroslava Mlakić je kratkom prezentacijom upoznala mlade s utemeljiteljicom Družbe službenicom Božjom s. Krucifiksom Kozlić te prisutnošću sestara u Lici. Družba sestara Presvetog Srca Isusova u Lici djeluje 90 godina, skoro na svim župama odgajanjem mladih i karitativnom djelatnošću, a trenutno se nalaze u Biskupskom ordinarijatu gdje vode domaćinstvo.

Biskupijski povjerenik za pastoral mladih vlč. Josip Tomljanović zahvalio se svima koji su pomagali u organizaciji susreta, od kuhinje, postavljanje šatora, čišćenju prostora, animatorima a najviše mladima koji su se odazvali.

 

Tekst: IKA

Foto: Tomislav Ratković

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se