Sjećanje na žrtve Široke Kule i okolnih mjesta

Objavljeno   

Sjećanje na žrtve Široke Kule i okolnih mjesta

U petak 13. listopada u Širokoj Kuli prisjetili smo se tužne 32. obljetnice stradanja nedužnih žrtava Široke Kule i okolnih mjesta.

Svetu misu zadušnicu za sve žrtve u 17,00 sati predvodio je policijski kapelan iz Siska u suslavlju naših župnika preč. Luke Blaževića i preč. Nikole Turkalja.

Čitanje na svetoj misi čitala je Katica Marković, psalam je pjevala Lucija Orešković dok je pjevanje animirala sviranjem Jelena Torić. Sužupnik preč. Nikola je navijestio evanđelje.

Nakon svete mise kod Spomen obilježja održana je komemoracija za sve žrtve. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Molitvu za sve žrtve predvodio je župnik preč. Luka Blažević. 
Spomen obilježju najprije su pristupili članovi obitelji, a vijence su položili brigadni general Blaž Beretin, izaslanik Predsjednika RH Zorana Milanovića, general Josip Lucić u ime potpredsjednika Vlade RH i ministra branitelja Tome Medveda i izaslanica ministra obrane Marija Banožića Ivka Zaninović. Slijedilo je izaslanstvo Ličko-senjske županije predvođeno županom Ernestom Petryjem, dok su se u ime Grada Gospića žrtvama Široke kule poklonili gradonačelnik Karlo Starčević i predsjednica Gradskog vijeća Grada Gospića Ana Marija Zdunić. Uslijedila su brojna izaslanstva Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, prijatelji i rođaci 40 ubijenih tijekom Domovinskog rata. Kao i uvijek pročitana su imena i dob žrtava, mahom starijih ljudi. Među žrtvama su bili Verica Nikšić (13) koja je u smrt pošla s majkom Mandicom.

Don Ivo Borić je u svojoj propovijedi govorio o povijesti našeg hrvatskog naroda. Naroda koji nema svoju prošlost, nema ni budućnosti. Zato u primjerima prošlosti moramo tražiti primjere života koje bi moglii utkati u ovo vrijeme. Trebamo se bez straha ugledati u mnoge mučenike i svece hrvatskoga naroda. Don Ivo je u propovijedi naglasio da je hrvatski narod mučenički narod različitih grana, ali istog stabla koje se mora zalijevati molitvom, zajedništvom, dobrotom i blagošću. Dodao je da samo složna braća kuću grade. „Budimo vjerni Bogu, Domovini i pouzdajmo se u zagovor Nebeske Marije koja je na braniku Domovine“, pozvao je. Sve žrtve Domovinskog rata temelji su ove države, branitelji su stupovi, a mi svi ostali sve to povezujemo. Problem današnjice je što se izgubila molitva. Molitve nema. Nema pravog zajedništva. Na tome trebamo raditi tako da gledamo u prošlost. To nam može biti zalog u budućnosti. Također trebamo biti zahvalni za svoju Domovinu i moliti za nju. Kakva je, takva je, ali je naša. Pozvani smo moliti za nju, za našu vlast itd. Mučeništvo naših mještana ne smijemo zaboraviti, ali moramo oprostiti. Oprost i molitva nas približava Kristu. 

Pokoj vječni daruj im, Gospodine! I svjetlost vječna svijetlila njima! Počivali u miru! Amen.

 

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se