Hodočastili smo u Međugorje

Objavljeno   

Hodočastili smo u Međugorje

Župa sv. Josipa u Ličkom Osiku organizirala je hodočašće u Međugorje u subotu i nedjelju (4. i 5. studenog). 

Uz samo Međugorje posjetilo se još nekoliko mjesta koja su nam bila usput.

Polazak je bio iz Ličkog Osika u subotu ujutro u 7,00 sati. Hodočasnika je bilo 80. Dolaskom u susjednu BiH najprije se posjetio Vodovod Kravica kraj Ljubuškog. 

Vodopad Kravica je omiljeno hercegovačko izletište i ljetno kupalište. 3 kilometra nizvodno od sela Hrašljani, između sela Studenaca i Zvirića, rijeka Trebižat pada sa visine od 28 metara, stvarajući prekrasni prirodni amfiteatar širine 120 metara. Ova prirodna predstava godinama privlači brojne zaljubljenike u prirodu, a u ljetnim mjesecima nudi odmor i zabavu za sve ljubitelje kupanja i aktivnosti na rijeci.

Nakon ovog izletišta put vodi u Međugorje koji je bio i cilj samog hodočašća. U samom Međugorju u subotu popodne bio je bogat program. Posjetilo se Majčino selo ili selo za nezbrinutu djecu. U samomom selu skrbi se za djecu i mlade bez roditeljske skrbi.Teške životne okolnosti omele su životni put i razvoj ove djece. Koncept smještaja u sedam obiteljskih kuća, pruža djeci emocionalnu sigurnost i osjećaj zajedništva. Učenje, športske aktivnosti, molitva, kućne obaveze,glazbena,dramska i likovna sekcija samo su neke djelatnosti koje ispunjavaju njihov svakodnevni život. Nakon Majčinog sela posjetila se zajednica "Milosrdni otac" koja je osnovana u ožujku 1999. godine na incijativu dr. fra. Slavka Barbarića. Zajednica djeluje kao projekt franjevačkog reda s ciljem pomoći ovisnicima o drogama, kocki i alkoholu. Zajednica, s kućama u BiH i Sloveniji, broji 70-ak članova različitih kulturnih, nacionalnih i vjerskih korijena. Program se temelji na molitvi, radu, međusobnoj pomoći i izgradnji povjerenja u sebe i ljude oko sebe.

Večernji program hodočašća započeo je krunicom i sv. misom u crkvi sv. Jakova u Međugorju i završio smještajem u hotelu i zajedničkom večerom. Nahranivši već duh i tijelo nakon večere se krenulo na brdo Ukazanja gdje se penjavši od podnožja do vrha molila pobožnost križnog puta.

Nedjeljni program započeo je zajedničkim doručkom. Planiran je bio zajednički odlazak na brdo Križevac, ali zbog kišnog vremena samo se dio hodočasnika odvažio na taj dio programa. U 11,00 sati uslijedila je župna sveta misa i nakon mise slobodno vrijeme koje su hodočasnici mogli iskoristiti za zajednički ručak, osobnu molitvu, pobožnosti....

Svojim kućama krenulo se u 15,00 sati. Po povratku se stalo kod novoizgrađenog Pelješkog mosta gdje su vjernici imali priliku napraviti fotografiju za uspomenu te se još stalo kod ušća rijeke Neretve gdje su se mogle nabaviti naše domaće neretvanske mandarine.

Posebna zahvala  i pohvala ide i našim najmlađima: Ani, Tonki, Roku, Katarini i Mariji. Oni su rado predvodili molitvu, ali također rado i zapjevali u autobusu na oduševljenje svih hodočasnika. Također zahvala ide vozaču i prijevozniku Marijanu Vukeliću koji je rado ispunjavao sve želje hodočasnika. Hvala i njemu!

U Lički Osik stiglo se oko 22,00 sata.

Hvala svima koji su sudjelovali na ovom hodočašću! Također vjerujemo da je svatko ponio sa sobom lijepe uspomene sa ovog hodočašća i da će sve nakane koje su hodočasnici imali biti uslišane. Hodočasnici su molili za cijelu župu, svoje obitelji, osobne potrebe... Svima hvala do nekog sljedećeg hodočašća!

Kraljice Mira, moli za nas!

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se