Za đakona je zaređen vlč. Karlo Špoljarić

Objavljeno   

Za đakona je zaređen vlč. Karlo Špoljarić

Splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić zaredio je đakona Gospićko-senjske biskupije za vrijeme svečanog misnog slavlja koje je predvodio u subotu, 25. studenog, u crkvi Uzvišenja Svetog Križa u Perušiću.

Novi đakon Gospićko-senjske biskupije na putu prema svećeništvu je Karlo Špoljarić iz župe Uzvišenja Svetog Križa u Perušiću. Karlo je rođen 12. rujna 1998. godine u Gospiću, od majke Marije r.Orešković i oca Ivice Špoljarić, kao prvo od sedmero djece te obitelji. Osnovnu školu završio je u Perušiću dok svoje srednjoškolsko obrazovanje nastavio u Općoj gimnaziji u Gospiću koju je  završio 2017. godine. Uz završenu redovitu Osnovnu pohađao je i  Osnovnu glazbenu školu. Završio je Teološki studij na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu koji je afiliran PUG u Rimu. Svoj bogoslovski put započeo je 2017. godine u bogoslovnom sjemeništu Ivan Pavao II. u Rijeci gdje je proveo propedutsku godinu, nakon koje je upućen na studij u Zagreb na FTIDI sa smještajem u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu na Kaptolu. U Nadbiskupijskom bogoslovnom sjemeništu boravio je od jeseni 2018. do siječnja 2020., kada se preselio u Kolegij sv. Josipa na Jordanovcu u kojem je boravio od siječnja do ožujka 2020. U jesen 2020. godine vratio se u Nadbiskupskom bogoslovno sjemenište na Kaptol gdje je ostao do diplomiranja 2023. godine. Karlo je vršio karitativne praktikume, u Rijeci volontirajući u Riječkom Hospiciju i Zagrebu volontiranjem u Dječjem domu na Vrhovcu kod sestara Karmelićanki i Domu za djecu sa posebnim mentalnim i retardacijskim teškoćama u Bistri. Pastoralni praktikum 2021./22. godine vršio je u župi Presvetog Trojstva u Prečkom. Sudjelovao je u izradi i realizaciji Vjesnika bogoslovne zajednice „Vjesnik biskupa Langa“, te kao glavni urednik izdao dva broja. Od 2019. godine Karlo je suradnik Kursilja (Mali tečaj kršćanstva).

Karlo je primljen među kandidate za sveti red prezbiterata i đakonata Gospićko-senjske biskupije, 19. srpnja 2021. godine od strane gospićko-senjskog biskupa mons. Zdenka Križića. Službu lektora primio je 27. studenog 2021. godine od strane varaždinskog biskupa mons. Bože Radoša. Službu akolita primio je 27. studenog 2022. godine od strane bjelovarsko-križevačkog biskupa mons. Vjekoslava Huzjaka. Diplomsku radnju Karlo je pisao na temu „Crkva i Europa u vrijeme dinastije Karoling“, te 6. lipnja 2023. Godine diplomirao na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu s summa cum laude (10) uspjehom. Kao geslo svoga ređenja Karlo je izabrao riječi "U ovom znaku ćeš pobijediti".

Nadbiskup Zdenko u prigodnoj homiliji objasnio je značenje đakonata a zatim se obratio  đakonu riječima: "Dragi Karlo, Božja riječ nas upozorava na ovu opasnost koja je i danas itekako ozbiljna prijetnja u našem đakonskom ili svećeničkom pozivu: a to je pristranost, to je opasnost da se prema osobama odnosimo, ne po evanđeoskom kriteriju, nego po kriteriju simpatije, poznanstva ili interesa. Takvo ophođenje sa osobama, napose siromašnima, bi bio teški poraz za naš poziv. Pozvani smo da služimo svima sa Isusovom ljubavlju, a još posebnije da to činimo onim najslabijim, jer se Isus s njima na poseban način poistovjetio. I rekao je vrlo jasno: „Ono što ste učinili jednom od moje najmanje braće, meni ste učinili.“ Svoju homiliju završio je porukom :"Dragi Karlo, nemoj nikada prihvatiti živjeti osrednje ili površno svoj poziv. U takvom životu nećeš naći ispunjenje i radost. Nećeš se osjećati sretnim. Isus te poziva da ostaneš u njegovoj ljubavi i jamči ti da ćeš biti sretan. On ti govori kako se život ispunja kada se daje drugima, i umnaža kada se troši za druge. Želim ti od srca da u svom đakonskom, a napose kasnije u svom svećeničkom životu, iskusiš istinitost ovih Isusovih riječi. Amen."

Na svetoj misi koncelebrirali su dijacezanski upravitelj Gospićko-senjske biskupije mons. dr. Richard Pavlić, župnik preč. Mile Šajfar i drugi svećenici Gospićko-senjske biskupije. U asistenciji su sudjelovali bogoslovi Gospićko-senjske biskupije i Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu te drugi ministranti. 

 

GSB

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se