Obilježena treća obljetnica smrti biskupa Bogovića

Objavljeno   

Obilježena treća obljetnica smrti biskupa Bogovića

Misu zadušnicu na treću obljetnicu smrti prvoga gospićko-senjskog biskupa Mile Bogovića u utorak 19. prosinca u gospićkoj katedrali Navještenja BDM predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić u zajedništvu s dijecezanskim upraviteljem mons. Richardom Pavlićem, kancelarom preč. Mišelom Grgurićem, kanonicima i brojnim svećenicima, izvijestio je Tiskovni ured Gospićko-senjske biskupije.

Na početku mise, dijecezanski upravitelj pozdravio je nazočne, a posebnu zahvalnost izrekao je domaćem sinu, biskupu Rogiću, koji je „najbolje poznavao“ pokojnog biskupa, budući da su zajedno proveli mnoge dane, a posebno od utemeljena Gospićko-senjske biskupije.

U homiliji biskup Rogić naglasio je kako je Riječ Božja uvijek živa i aktualna te kako uvijek daje poruku nade. Osvrnuo se na čitanja na misi u kojima Pavao piše u nekoliko redaka što je to evanđelje. „Poruka je to radosne vijesti o Isusovu utjelovljenju, njegovom djelovanju, njegovoj žrtvi križa i slavnom uskrsnuću. Uskrsli spasitelj pokazuje se apostolima, učvršćuje ih u vjeri i poziva da svjedoče za Njega, za Boga, za vječni život na koji poziva čovjeka. Pavao je tome svjedok jer se i njemu očitovao Uskrsli. Istina, njemu posljednjem od apostola. Pavao se kaje jer je isprva progonio Crkvu Božju, a onda je postao najvatreniji propovjednik i širitelj istine evanđelja. Posljednje riječi današnjeg odlomka naglašavaju: ‘Ali milošću Božjom jesam što jesam i njegova milost prema meni ne bijaše zaludna; štoviše, trudio sam se više nego svi oni – ali ne ja, nego milost Božja sa mnom.’“, rekao je.

Biskup Rogić povezao je te retke s prisjećanjem na pokojnog biskupa Bogovića: „Možemo zastati i pitati se nije li tako bilo i s našim biskupom Bogovićem? Trebalo je imati hrabrosti i pouzdanja, činiti što se moglo i vjerovati da nas Bog neće zaboraviti. S pouzdanjem i vjerom prolazio je razna iskušenja i izazove i uvijek davao najbolje od sebe.“

Nastavljajući govorom o ženi grešnici koja je svojom kosom i suzama otirala noge Isusu Kristu, rekao je: „Isus otpušta ženu s riječima: ‘Vjera te tvoja spasila! Idi u miru!’ Ona je vjerovala da joj Bog može oprostiti, vjerovala je u Isusa Krista Sina Božjega i po toj vjeri zadobila je oproštenje i novi početak. Braćo i sestre, ove su riječi i za nas. Vrijede jednako u ono vrijeme i danas. Božja Riječ uvijek je živa i djelotvorna. Bogu zahvaljujemo za biskupa Milu jer je i u njemu bila snaga vjere i djelovala milost Božja po kojoj je mogao ispuniti svoje poslanje i mjeru vjere i mjeru darivanja i mjeru žrtve i mjeru svjedočenja koju mu je Bog namijenio. Ujedno molimo da i u nama bude ta snaga vjere, ljubavi i praštanja koja otvara perspektivu novog početka i novog života.“.

Govoreći o ostavštini biskupa Bogovića Gospićko-senjskoj biskupiji, biskup Rogić je rekao: „Ostavio je žar vjere da se ne bojimo budućnosti ako idemo s Gospodinom. Žar ljubavi za svoj narod i Domovinu. Žar nade da se pouzdanjem u Bog i ustrajnim radom mogu ostvariti, na prvi pogled, nedostižni ciljevi.“

Ljubav prema pokojnom biskupu Bogoviću pokazali su mnogi vjernici Gospićko-senjske biskupije koji su došli iz svih krajeva Biskupije kako bi sudjelovali na slavlju mise zadušnice. Na misi je pjevao Katedralni zbor pod ravnanjem Nikole Perišića.

Biskup Mile Bogović preminuo je u 82. godini života, 19. prosinca 2020. i pokopan 22. prosinca u gospićkoj katedrali.

 

GSB

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se