Blagdan je Isusovog rođenja - Božić

Objavljeno   

Blagdan je Isusovog rođenja - Božić

Slavimo blagdan Isusovog rođenja! Svim župljanima i prijatejima župa sv. Josipa Lički Osik i sv. Mateja Široka Kula želimo čestit i blagoslovljen Božić!

Mise polnoćke su u našim župama slavljene u 21,00 sati u crkvi sv. Mateja u Širokoj Kuli te u 23,00 sata u crkvi sv. Josipa u Ličkom Osiku.

Euharistijska slavlja na dan Božića u 9,00 sati u crkvi sv. Mateja, a u 11,00 sati u crkvi. sv. Josipa.

Bog nam je darovan, Krist, nada naša.  Betlehem neka budu naša srca koja su spremna prihvatiti svakoga. Svjetlo koje je zasvijetlilo ove noći neka bude u svakom srcu kao putokaz za našu budućnost! Sretan i blagoslovljen blagdan Isusovog porođenja!

Poštovani župljani Ličkog Osika i Široke Kule!

Okolnosti u kojima živimo donose nam uvijek nove izazove. Stoga nam upravo po Božiću dolazi odgovor: nijedna osoba i nijedna obitelj nisu prepušteni sami sebi u suočavanju sa životnim poteškoćama i nesigurnostima, jer je u našim životima i obiteljima prisutan Bog koji se u Isusu, rođenom u Betlehemu, približio svakoj ljudskoj osobi. Kada bi bilo drugačije, tada se pred Božić ne bi pojačavala čežnja članova obitelji da budu zajedno; tada ne bi oni koji su osamljeni još više težili blizini drugih ljudi.

Božić je ponajprije obiteljski blagdan ili blagdan obitelji, jer se upravo u svjetlu Božića obitelj radosno okuplja te u obiteljskom zajedništvu slavi rođenje samoga Boga u osobi Isusa Krista.

Naime, samoj obitelji uzvišeno značenje daje upravo činjenica da je sam Bog želio da se njegov Sin rodi u obitelji. Kršćansko otajstvo obitelji može se u potpunosti razumjeti samo u svjetlu Očeve beskrajne ljubavi objavljene u Kristu koji se rodio iz krila Blažene Djevice Marije.

Ovih ćemo dana u našim župnim crkvama i u našim obiteljima rado zastati pred jaslicama:

promatrati ih, meditirati i moliti. Iako je prošlo više od dvije tisuće godina od prvoga Božića, slaveći blagdan Kristova rođenja svake godine mi na zadivljujući način postajemo suvremenici novorođenoga Sina Božjega.

To posebno doživljavamo pred božićnim jaslicama. Upravo nam njihov prikaz pomaže ponovno oživjeti povijest događaja u Betlehemu. Naime, jaslice dotiču naša osjetila i pozivaju nas da se osjetimo dijelom povijesti spasenja kao suvremenici događaja koji je živ i stvaran u našim povijesnim i kulturnim običajima i okruženjima.

Stoga, ovih Božićnih dana molimo i za dar novoga Pastira našoj biskupiji, tj. novoga biskupa. Dok molimo za novoga biskupa, sa sjetom se spominjemo mons. Zdenka Križića, dosadašnjeg, nama predragog biskupa.

Želimo na poseban način moliti i za Njega, biskupa Zdenka, na njegovoj novoj službi, kao i za našeg novoga Pastira, biskupa, kojeg će nam Božja Providnost poslati.

U ovo božićno vrijeme nastojmo svoje misli, molitve i zalaganja usmjeriti i prema potrebitima.

Molimo da Božić u punini osjete osamljeni, siromašni, razjedinjeni, žalosni, i potrebni ljudske i obiteljske topline preko nesebičnoga darivanja ljubavi, a ljubav i pažnja nam često nedostaju više nego materijalna dobra.

Neka Božić bude svugdje gdje je potrebna riječ utjehe, ohrabrenja; ondje gdje je potrebna duhovna snaga i mir pred izazovima i nesigurnostima ovog nestabilnog vremena. Neka svjedočanstvo božićne vjere dođe i među one koji žive u uvjerenju da im Bog nije potreban i neka osjete da im Isus nudi ono za čim oni sami istinski teže.

Isus, rođen u betlehemskoj štalici, ne odriče se čovjeka i društva, nego ga nježno želi dotaknuti. Zato je Božić darovan svima: očevima, majkama, djedovima, bakama, djeci; mladima, obiteljima i pojedincima, posebno siromašnima i napuštenima - darovan je svim ljudima. Neka se milina Novorođenoga Sina Božjega, rođenoga od Djevice Marije, razlije na sve obitelji, na naše župne zajednice, na sav hrvatski narod i čitav Božji svijet.

Blagoslovljen Božić i sretna nova 2024. godina!

Žele Vam Vaši župnici!

Preč. Luka Blažević, župnik

Preč. Nikola Turkalj, sužupnik

 

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se