Proslava sv. Josipa

Proslava sv. Josipa

U utorak 19. ožujka naša župa svečano je proslavila svetkovinu sv. Josipa - zaručnika BDM, zaštitnika naše domovine, našeg naroda i naše župe.

Misna slavlja u 11,00 i 17,00 sati predvodio je karmelićanin o. Dario Tokić. 

Na svetoj misi u 11,00 sati blagoslivljali su se očevi, a u 17,00 sati naša dječica.

Na misnom slavlju u 11,00 sati uz predvodnika misnog slavlja u koncelebraciji su sudjelovali župnik preč. Luka Blažević, sužupnik preč. Nikola Turkalj, vlč. Mišel Grgurić, vlč. Mile Šajfar, mons. Mile Pecić, vlč. Darko Rac, vlč. Ante Luketić, mons. Tomislav Šporčić i vlč. Mile Rajković, a asistirao je đakon vlč. Karlo Špoljarić.

Sveto misno slavlje u 17,00 sati uz predvodnika o. Daria suslavili su vlč. Petar Šporčić, preč. Luka Blažević i preč. Nikola Turkalj. Ovdje ne možemo ne zahvaliti o. Marku Magliću koji je svirao i animirao pjevanje na svetoj misi.

Na kraju oba misna slavlja naši najmanji su imali recitacije povodom Dana očeva i sv. Josipa te na taj način izmamili osmijehe i radost svih vjernika.

Koncem misnog slavlja u 11,00 sati članovi Župnog pastoralnog vijeća i KUD-a "Lika" iz Ličkog Osika pokraj crkve su pripremili zakusku kako bi se vjernici zadržali te izmijenili koju riječ.

Ove godine su također s nama bila školska djeca sa svojim učiteljima te se nastavila tradicija koja je već postojala.

Bogu hvala svima koji su pripomogli da se naš župni patron svečano proslavi. Hvala Pastoralnom vijeću, KUD-u "Lika" iz Ličkog Osika, ministrantima, kuharicama, mežnjaricama, pjevačima....Drugim riječima, hvala svima! Svatko zna tko je uložio truda i svog vremena za župnu proslavu.

Propovjednik i predvoditelj misnog slavlja o. Dario Tokić se na misi u 11,00 sati osvrnuo na evanđeoski tekst koji govori o tome kako je Isus sa svojim roditeljima hodočastio u Jeruzalem kada mu je bilo 12 godina. Po povratku kući, roditelji ga nisu primijetili među suputnicima ili hodočasnicima te su ga morali tražiti. Sveti Josip kao i Marija imali su potpuno povjerenje u njega, a sam Isus je u svojoj slobodi izabrao ostati u Hramu. Kada su ga napokon našli tu nije bilo svađa ni prepirki kao što bi bilo možda danas. Marija ga je samo pitala: "Zašto si nam to učinio"? Kasnije evanđelje kaže da im je bio poslušan.

Propovjednik u 17,00 sati progovorio je također o sv. Josipu, kako je Bog njemu povjerio nešto najvrednije - Isusa i Mariju. On je najveći od svih svetaca. Na primjeru kipa Josipa koji spava o. Dario je ispričao kako se Josipu Bog javljao u snovima. Imamo i u Svetom pismu primjere kako je Bog progovarao u snovima. Sjećamo se Josipa egipatskog kako je faraonu protumačio snove i tumačenje snova ga je izvuklo iz tamnice. Sv. Josip je svoje snove tumačio kao poticaj. Kako je on to protumačio? Da nije živio po Božjim zapovijedima sigurno bi odlučio drugačije. Po Mojsijevom zakonu Marija, žena koju je volio bila bi pogubljena da ju nije prihvatio. Bila bi kamenovana. Jedva je dočekao ovu prigodu da je mogao shvatiti ovo kao Božje djelo. Da nije držao do molitve, Boga, što bi bilo s Marijom? Kada nas snađe nevolja, kada izgubimo zdravlje - ako ostanemo s Gospodinom u kontaktu on nam pomaže. Nije Josip bježao u Egipat da otvori turističku agenciju. Opet mu se tu Bog javio kroz san. Kakav je naš odnos prema Bogu? Josip je tražio ishode. Ne smijemo ostati bez svojih snova, ali moramo Boga staviti na prvo mjesto. Zbog toga se ne smijemo obeshrabriti kada dođu poteškoće izvana. Treba djelovati u svojim snovima i tumačiti ih u Božjem duhu. Nema puno riječi o sv. Josipu da to opisuje evanđelje. Sigurno je puno pričao s Isusom i Marijom. Riječi su jako važne, ali riječi bez djela su isprazne. Sve što govorimo riječima, ne smijemo biti u njima isprazni. Neka se popravi žarulja koja ne svijetli, iznese smeće...Zato je sv. Josip zaštitnik očeva. Oni su svećenici u svojim obiteljima. Trebaju tražiti ono što je Božje, a ne ono što je moje. Ako u bilo kojoj obitelji svatko radi samo svoje, to neće opstati. Zajedno trebamo tražiti ono što je Božje poput Josipa i Marije, tada dobivamo Isusa u svoju obitelj. Dobivamo nešto i naš je život ispunjen. To je bilo Josipovo iskustvo i neka nam on u tome pomogne.

Sveti Josipe, moli za nas!


 

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se