Proslava blagdana Duhova u Mušaluku

Objavljeno   

Danas smo proslavili blagdana Duhova u Mušaluku u crkvi Duha Svetoga. Svečanu svetu misu predvodio je vojni i policijski kapelan u Gospiću vlč. Ivan Blaževac u suslavlju s domaćim župnikom vlč. Lukom Blaževićem.

U povijesnoj crkvici koju je svojim naporom i doprinosom sagradio pop. Marko Mesić u 17. stoljeću nakon što je Liku oslobodio o Turaka, okupio se velik broj vjernika. Ova crkva tako prikazuje obnovu kršćanskog života nakon Turskih razaranja.

Današnja liturgija bila je bogata. Od proslave rođendana Crkve ili blagdana Duhova u kapeli Duha Svetoga bilo je raspjevano i svečano. Župni zbor sviranjem je animirala Marina Marković, učenica 6. razreda. Prvo čitanje pročitala je Andrijana Piasevoli Klarić. Psalam je odpjevao zbor, dok je drugo čitanje pročitala Ivančica Krpan. Nakon drugog čitanja uslijedila je Posljednica koju je pročitala Lidija Njari. Evanđelje je pročitao župnik Luka nakon kojeg je uslijedila propovijed predvoditelja misnog slavlja. Molitvu vjernika pročitala je vjeroučiteljica Leonarda Ružička.

Vlč. Ivan istaknuo je važnost današnjeg blagdana. Napomenuo je da postoji i neznanje među ljudima jer neznaju što se slavi uopće na današnji dan, premda je velik broj ljudi i vjernika primio sakrament Potvrde. To svima nama nije za hvalu. Na Potvrdi smo svi mi primili darove Duha Svetoga, ali koliko od nas je iskoristilo te darove? Mislimo da će Bog to sam odraditi bez da se mi i malo potrudimo. Ali to tako baš i ne ide. Svaka molitva je dobra i uzvišena, ali su opet rijetki oni koji se mole Duhu Svetom, jer Duh Sveti je taj koji nam puno puta pomaže, a da mi toga uopće nismo svjesni. Na kraju je opet propovjednik povezao sadašnjost sa prošlošću te istaknuo važnost pobožnosti Duhu Svetomu, jer jedino na taj način se može roditi mir u nama koji je povezivao apostole na blagdan Pedesetnice.

Pod svetom misom imali smo krštenje malog Emanuela, sina Željka i Katarine Šaban. Dijete je krstio vlč. Luka Blažević. Na kraju svete mise župnik se zahvalio predvoditelju misnog slavlja i svima koji su došli na ovaj veliki blagdan u crkvu Duha Svetoga. Danas slavimo i svetoga Medarda, pa se kaže: "Što Medardovo daje četrdeset dana traje".

Stare fotografije crkve Duha Svetoga iz 1916. i 1921. godine ustupio nam je gospodin Dražen Bistrović iz Budaka.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se