Dvanaesta nedjelja kroz godinu

Dvanaesta nedjelja kroz godinu

U nedjelju 23. lipnja svete mise su slavljene u župnoj crkvi sv. Josipa u 9,00 i 11,00 sati.

Bojimo li se patnje?

Svi smo čuli za biblijskog Joba, simbol patnje i stradanja, ali i nepokolebljive vjernosti Bogu. Nije se dao smesti nikakvim nevoljama i osobnim patnjama. „U dobru je lako dobar biti, na muci se poznaju junaci!“, reče slavni Njegoš. I sam će Job uzdahnuti: „Kad od Boga primamo dobro, zar da onda i zlo ne primimo?“ (Job 2,10).

Poznati pisac vrlo prevođenih i prodavanih serija i romana za djecu Irac, C. S. Lewis, nekoć je bio agnostik, a kasnije je iskreno prihvatio Krista te u svojim djelima obrađivao motive iz kršćanstva, grčke i rimske mitologije, te engleskih i irskih bajki. U mlađim danima napisao je knjigu Problem patnje,ali nakon što je gledao vlastitu ženu kako umire u bolovima od raka, proživljavajući tu tešku bol, osjećao je kako su njegovi teoretski odgovori u knjizi bili hladni i ravnodušni. Zato je napisao novu knjigu pod naslovom: „Teška bol gledana izbliza“ u kojoj su objavljene njegove zabiljške iz vremena suosjećanja s voljenom suprugom gdje kaže da „Bog nije samo promatrač, nego da i sam suosjeća s trpljenjem čovječanstva“.

Kako pobijediti strah?

Isus je znao da je strah najveći čovjekov neprijatelj. „Tko se boji, živi samo napola!“ Nisu slučajno prve Isusove riječi i prvi dar Uskrsloga bile upravo „Mir vama“ i „Zašto se prepadoste“? (Lk 24,36-38). „U strahu su velike oči“, kaže izreka. U biblijskom smislu biti oslobođen od straha znači biti spašen. Ali i neznanje stvara strah. Što  je manje poznavanja vjere to je više praznovjerja. A praznovjerje dovodi do straha. Grčka riječ phobos označava nerealan strah ili bijeg. Jesu li se apostoli trebali bojati valovlja kada je Isus s njima, makar On „spavao“? Sv. Pavao kaže: „U svemu imajte uza se štit vjere, njime ćete moći ugasiti ognjene strijele Zloga“ (Ef 6,16). Dakle, strah se pobjeđuje vjerom! „Jer Bog nam nije dao duha bojažljivosti, već duha snage, ljubavi i razbora“ (2 Tim 1,7). I sv. Ivan veli: „Straha u ljubavi nema, nego savršena ljubav izgoni strah; jer strah je muka i tko se boji, nije savršen u ljubavi“ (1Iv 4,18).

Sv. Terezija Avilska znala je moliti: „Neka vas ništa ne smete, neka vas ništa ne uznemiri, ništa ne uplaši, sve prolazi, samo Bog ostaje!“ I još nešto, da bismo pobijedili strah trebamo uvijek biti usredotočeni na Isusa. Ne na zemaljske stvari ili osobe: voljenu osobu, TV-serije koje nam otupljuju duh i ubijaju volju, ne na drogu i alkohol koji još više povećavaju strah, nego vjerničkom disciplinom života i Isusovom prisutnošću odagnajmo sve zlo koje nas može snaći, pa tako i strah. Primjer nam je pravedni Job, ali i bojažljivi apostoli. Kako će uskoro postati neustrašivi, jer su povjerovali – povjerili se Gospodinu. Strah nas je valovlja, Gospodine, otkloni od nas opasnosti, povećaj našu slabašnu vjeru, otkloni od nas prekomjerne kušnje i odagnaj nerealne strahove, pouči nas primjerom poučljivog Joba!

Isusa se ne ljubi iz straha

Evanđelje je Radosna vijest, doduše kako za koga. Samo oni koji Isusa prihvaćaju kao jedinoga svoga Spasitelja i Otkupitelja imaju pravo već sada na radost života. Oni koji kalkuliraju što će dobiti a što izgubiti – izgubit će sve! Isusa se ne ljubi iz straha, niti iz polovičnosti i podijeljenosti srca. „Savršena Božja ljubav je to na što nas svakodnevno poziva Isus Krist“, govorio je papa Benedikt XVI. Božanska ljubav prema nama je vječna i vjerna. On je vjeran samome sebi, vjeran je „riječi koju dade tisući naraštaja“ (Ps 105,8). I kao što reče Teilhard de Chardina: „Sklon sam vjerovati da je izvor većine naših slaboća u tome što ne vjerujemo ni do kraja, ni dovoljno široko: prestati vjerovati samo sekundu prerano dovoljno je da sruši sve što smo do tada vjerom postigli“. Zato molimo s Pjesnikom:

Okreni lice, Gospode!

Okreni lice i pogledaj na me

I blago mojim koracima sudi

Jer život pun je zasjeda i tame,

A svi smo slabi svi smo samo ljudi.

Ko sjene tonu stoljeća i puci

I srce često za prolaznim luta,

A Ti tek znadeš svrhu moga puta

I pravi život u Tvojoj je ruci.

I ništa nema što čuvati mogu

Od prolaznosti u kucanju sata

Gorku sam čašu već ispio mnogu

I strah je često kucao na vrata.

I zato blago kada klonem sudi

Jer svi smo slabi, svi smo samo ljudi…  (A. B. Šimić)

MOLITVA VJERNIKA

Braćo i sestre, u susretu s Isusom nalazimo sigurnost i mir. On nam daruje hrabrost za život, molimo danas za Crkvu Kristovu kojoj je Petar na čelu, molimo za sve ljude i čitav svijet koji živi u strahu i beznađu. Recimo zajedno:

Gospodine, kralju života i svemira, daruj nam svoj mir!

Isuse, Tvoja blizina donijela je mnogima ohrabrenje i utjehu. Snaži svoju Crkvu trajnom svojom prisutnošću i vodstvom Duha Svetoga prati papu Franju, sve biskupe, svećenike, đakone, redovnike i redovnice, da se ne umore biti putokaz i sidro mnogima na uzburkanom moru života, molimo te.
Za one koji ne pripadaju Crkvi, ali su željni Tvoje milosti, da im po nama otvoriš i rasvijetliš put kako bi u Tebi  našli siguran oslonac, pobijedili strahove i živjeli u Tvojoj sigurnosti, molimo Te.
Isuse, Ti nikada nisi mimoišao one koji su Te trebali, molimo te za slabe i bolesne na duši i tijelu, daruj im po nama novu snagu i nadu u pobjedu Tvoje milosti. Neka nikad ne pomisle da si ih Ti napustio, molimo Te.
Isuse, molimo Te za djecu i mlade. Oslobodi ih strahova i ropstva, daruj im radosti i ljubavi kroz koje će cijeniti život, a starije blagoslovi da im budu primjer i oslonac, a ne kamen spoticanja i osude, molimo Te.
Za naše poginule i umrle, da ih oslobodiš Gospodine smrti vječne, a daruješ im spasenje i oslobođenje svih spona grijeha, molimo Te.

Hvala Ti, Gospodine za ovaj susret s Tobom. Hvala Ti za sve ljude s kojima živimo, sve nas oslobodi strahova i usmjeravaj nas k pravim radostima života vječnoga. Po Kristu Gospodinu našem. Amen.

 

Izvor: Katolički tjednik

Foto: Ivana Đapić i Željka Jakšić

 

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se