Naš biskup Mile Bogović posvetio novi oltar obnovljene katedrale u Gospiću

Objavljeno   

Kišovito jutro. Put nas vodi u Gospić. Blagdan Marije Magdalene Gospić slavi kao svoj dan. Ujedno biskup posvećuje novi mramorni oltar nakon temeljite obnove nekad župne crkve a sada katedrale. U Gospiću također kišovito. Polaganje vijenaca na groblju za poginule. A ovaj je grad bio meta svakodnevnog granatiranja od 1991. do 1995. iako nitko nije odgovarao za prekomjerno granatiranje. Ginuli su civili i branitelji. Grad je bio pretvoren u ruševine. Danas je to obnovljeni grad s puno cvijeća, lijepih fasad, puno automobila. U povodu Dana grada otvorena je moderna biblioteka s 60.000 knjiga.

U 10 sati krenula je procesija prema katedrali: biskup u pratnji tridesetak svećenika, bogoslova, grupom žena u narodnim nošnjama. Župnik Čančar pozdravio je ugledne goste: bivšeg ministra Milinovića, župana Kolića, gradonačelnika Krmpotića i predstavnike drugih institucija u gradu. Počelo je neobično misno slavlje s posvetom mramornog oltara. Oltar je centralni dio crkve na kojem se slavi euharistija.

Posvećuje se onaj oltar koji je stabilan, nepokretan i svojom pojavom odaje stabilnost. Euharistija, koja se slavi na oltaru, srce je kršćanskog života i zato oltar mora biti stabilan. Blagoslov vode, škropljenje oltara i naroda na početku slavlja. Voda čisti i pere i to je pokajnički čin okupljene zajednice.

Služba čitanja riječi Božje. Nakon evanđelja biskup je održao kratku homiliju. Marija Magdalena izlila je miomirise, sve bogatstvo što je imala, na Isusove noge i otrla ih svojom kosom. Nije se udostojala to učiniti na glavi. Ovaj čin snažna je poruka: dajemo Bogu i drugima ono što imamo. Tako rastemo duhovno. U oltar su ugrađene moći blaženog Alojzija Stepinca.

Slijedilo je pjevanje litanija svih svetih, pomazanje oltara i posvetna molitva. Mazanje oltara svetim uljem posebno je znakovito. Nakon pomazanja kađenje. Tada su poslužnici i birane žene očistili oltar i stavili oltarnike, cvijeće, a župnik je upalio svijeće. Počela je euharistijska služba na posvećenom oltaru. Mnogi su pristupili pričesti. Na kraju mise slijedilo je potpisivanje povelje: potpisali su je biskup, gradonačelnik Krmpotić i župnik Čančar. Biskupu su zahvalili svećenici za 15 godina biskupske službe i dali mu kalež kao znak pažnje. Na kraju svete mise svi zajedno su zapjevali Tebe Boga hvalimo.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se