21. NEDJELJA KROZ GODINU

Objavljeno   

Evanđelist Matej u prethodnom tijeku Evanđelja prikazao je kako je Isus bio lijepo prihvaćan od pogana a religiozne vođe mu se protive, čak su odlučili ubiti ga. Neposredno prije ovog evanđeoskog odlomka Isusa su prihvatili – iako u ritualnom smislu nečisti – pogani u Genezaretu dok ga predstavnici religiozne elite pridošli iz Jeruzalema – iako čisti – ne prihvaćaju nego optužuju.

Isus je tada najavio iskorjenjivanje njihovog nasada. Razgovor Isusa s učenicima događa se u Cezareji Filipovoj, u mjestu na krajnjem sjeveru koje je najudaljenije od Jeruzalema. Ova napomena nije slučajna jer prema Jeremiji proroku sa sjevera će krenuti napad na Jeruzalem. Upravo u Cezareji Isus će najaviti svoj pohod ka Jeruzalemu. Borbu sveti grad! Prorok Izaija najavio je, nekoliko poglavlja dalje od odlomka preuzetog u prvo čitanje, da će Gospodin na Sionu postaviti ugaoni kamen za obnovu Jeruzalema i njegova hrama. Isus će ga postaviti u zajednicu Crkve. Ti si Krist, Sin Boga Živoga – reče Petar!

Njegove usne uspijevaju izreći ono što čovjek po sebi ne može znati. Evo dodira kojim će Bog voditi Crkvu – u svima koji će se kroz sve vjekove iza Petra u nju ugraditi On će buditi nadahnuće. U otvoreno srce stavljat će ideje i raspoloženje za visoke stvari kojih se čovjek po sebi ne bi mogao ni sjetiti niti bi za njima samo mogao krenuti. Ti si Petar, Stijena! Kakva snažna kvalifikacija za običnog i slabog čovjeka: Petar, malovjerni koji je posumnjao, sada je postao Stijena! Ono svoje božansko, nesavladivo, neuništivo – to Bog veže sa čovjekom. I vrata paklena neće je nadvladati. Ništa, ni grijeh i nevjera, ne mogu pokidati ovu vezu. Tako je konačno slomljena moć grijeha i vlast pakla: Božja vjernost ima zadnju riječ nad svakom nevjerom i grijehom, kao što će u suzama osjetiti Petar a i svaki iskreni član Crkve.

Uz Stvaranje, Utjelovljenje, Otkupljenje… ovo je jedna od tajni na kojima počiva Crkva. Ne samo da grešnika koji se želi vratiti uvijek čeka radosno Božje lice, nego slabi grešnik postaje drugom čovjeku onaj koji ga vodi putem spasenja – Petar je dobio ključeve! Grešnik su-spašava s Bogom! Velika je tajna da nas Bog dotiče u biću crkvenog službenika. Mnogi okreću glavu od te čudesne točke u kojoj je Bog povezao svoju svemoć s ljudskom slabošću i grešnošću. Okrećući se, odlaze u drugom smjeru od onog kojeg je ucrtao Gospodin Isus: iako je znao njezine buduće slabosti, On je smatra svojom – sagradit ću Crkvu svoju… Usred svoga Izabranog naroda Isus Crkvom započinje borbu za njegovu obnovu – u kontinuitetu sa starozavjetnom Božjom pedagogijom prvog čitanja – kako bi sve prispjelo puninu koju je kličući opisao Pavao u drugom čitanju.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se