Proslava sv. Mateja u Širokoj Kuli

Objavljeno   

U nedjelju 21. rujna 2014. svečanom svetom misom u 11 sati u Širokoj Kuli proslavljen je sv. Matej - zaštitnik župe. Svetu misu u koncelebraciji s domaćim župnikom vlč. Lukom Blaževićem predvodio je fra. Branimir Novokmet. Samoj proslavi pogodovalo je lijepo vrijeme, a crkva je bila ispunjena brojnim Kuljanima koji dođu na ovaj dan posjetiti svoje rodno mjesto, kao i svim ostalim vjerncima koji časte sv. Mateja. Ako nam vjerovati poslovici:"Ako na Mateja sunce sja, naskoro lijepa jesen zasja!" - zasigurno ćemo imati i lijepu jesen. Nakon svete mise HKUD Široka Kula izvelo je prigodni nastup uz ples i pjesmu. Moglo se vidjeti na licima svih ljudi da je lijepo vidjeti ličku tradiciju u izvedbi naših najmilijih.

U svojoj propovijedi fra Branimir je dao svima nama za razmišljanje je li smo mi svjesni toga da nam se u Euharistiji kao nigdje drugdje daruje Isus Krist. Daruje nam samoga sebe. Daruje nam se na oltaru kao i u svojoj riječi. Riječi koje nam se navještaju u svetom Evanđelju su riječi vječnoga života. Iz svake situacije kada nam se Iusu približi, on nas šokira na pozitivan način. Znamo i sami da je sv. Matej bio carinik, ali susretom s Isusom okreće se novom životu. Isus je taj put. Osim što je bio apostol, također je i autor Evanđelja nama dobro poznatoga. Tako je sveti Matej ostvario vlastito poslanje prenositelja Radosne vijesti sve do nas danas. I zanimljivo, sami kraj Matejevog Evanđelja jest poslanje. Kaže se ondje: "Pođite i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga". Naš zaštitnik sveti Matej svoje poslanje je zapisao da se može prenijeti do svakog kršćanina koji može čuti i koji može vidjeti i donosi Isusovo obećanje da je s nama do svršetka svijeta.

Mateja nam crkva daje kao i ostale svece za uzor na našem putu. Ne na divljenje, ne kao da je on neko božanstvo već za primjer uspjela života. Je li mi danas možemo reći za sebe da smo poslani, da smo svjedoci, da smo se odazvali pozivu? Ima li današnje slavlje ikakvo značenje za naše živote, osim toga što je 21. rujna da se okupljamo? Ima li značenje za nas ili je to samo još jedna u nizu župnih proslava? Svi idu, pa se treba pojaviti. Molimo zagovor sv. Mateja i svih naših dragih pokojnika koji gledaju u lice milosrdnoga Boga da nam pomognu na našemu putu, nama koji smo na ovoj zemlji, koji smo pozvani, koji smo odabrani, koji smo poslani, koji smo kršćani. Bog nas jedini jedino neizmjerno ljubi i to nije laž. Ponesimo od sv. Mateja poruku da nas Bog ljubi, da nas ne osuđuje, ne kažnjava nas, već nas poziva, odabire i šalje da budemo sol zemlje i svjetlo svijeta. To je uzvišena zadaća i veliki dar. Ovim riječima propovjednik i predvoditelj misnog slavlja je ohrabrio okupljene vjernike u ovim teškim vremenima.

Prvo čitanje pročitala je Andrijana Piasevoli Klarić. Psalam je odpjevala Lucija Orešković, a drugo čitanje pročitala je Vesna Nikšić. Molitve vjernika u ime svih okupljenih izrekla je Ivančica Krpan. Pjevanje na misnom slavlju sviranjem je animirala Jelena Orešković.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se