Važnost župne kateheze i vjeronauka za sakramente

Objavljeno   

U ponedjeljak 27. listopada je održana župna kateheza za sedme i osme razrede, tj. za one koji se pripremaju za sakrament sv. Potvrde. Kandidati su sudjelovali u molitvi krunice i na svetoj misi koju je predvodio vojni i policijski kapelan u Gospiću vlč. Ivan Blaževac. Uvijek se postavljaju pitanja ZAŠTO župna kateheza. Čemu služi? Ovdje donosimo kratko objašnjenje zašto je vjeronauk ili župna kateheza potrebna za svako dijete.

Krštena djeca pohađaju vjeronauk u školi. To je opredjeljenje njihovih roditelja još od krštenja kada su obećali da će djecu odgajati u katoličkoj vjeri. Krstitelj je, prije molitve Očenaša, rekao kako će djeca „pristupiti k stolu Gospodnjem“, tj. Kako će se pričestiti i „primiti Duha Svetoga“ u svetoj krizmi. Sjeme koje je zasađeno u krštenju treba njegovati, odgajati kako bi raslo, razvijalo se i donijelo mnogo roda dobrih djela.

Da bi djeca mogla nastaviti živjeti ono što su na krštenju primili, ili ono što su na krštenju postali, već se u obiteljima uživljavaju u kršćansku praksu. Zatim s roditeljima, sa starijom braćom i sestrama, sudjeluju na nedjeljnoj i blagdanskoj misi. Danas kada nema vanjskih zapreka, roditelji ne bi smjeli bez štete za njihov cjeloviti razvoj, uskratiti djeci odgoj u vjeri. Hvala Bogu, da se to danas može obavljati bez straha i prijetnji. Ako postoje druge zapreke (kao športske i druge aktivnosti nedjeljom kad je misa), treba to uskladiti da ne trpi nijedna strana.

ZA PRIČEST djeca će, uz obvezatan školski vjeronauk, redovito pohađati vjeronauk u župi najmanje dvije godine, prema rasporedu, i nedjeljnu i blagdansku misu. Djeca će to ozbiljnije shvatiti ako s njima, bar ponekad, dođu i roditelji.

ZA KRIZMU treba se spremati dvije godine neprekidno. To znači da će kandidati za krizmu, kako je gore navedeno, redovito ići na župni vjeronauk i sudjelovati na nedjeljnim i blagdanskim misama. Blagdani su: Božić, Bogojavljenje (Tri Kralja), Tijelovo, Velika Gospa i Svi Sveti.

Znači: ne može se krizmati onaj koji dođe godinu dana prije krizme, ili nije redovito pohađao vjeronauk i svetu misu. Kako bi đak mogao dobiti svjedodžbu o završenom razredu, ako bi došao na kraju školske godine! To nije ni ucjena ni prisila, nego poziv na dobrovoljnu dosljednost. Što bi športaši postigli, kad se ne bi „prisilili“ i trenirali, ili tko bi od djece išao u školu kad ne bi bilo (samo)discipline? Neka je majka rekla: Ne možeš dobiti plaće, ako nisi radio. Važno je stoga početi na vrijeme i ustrajati. Roditelji će o tome voditi računa. Potrebno je pravo razumijevanje i surađivati.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se