1. NEDJELJA DOŠAŠĆA

Objavljeno   

Došašće ili advent (lat.: "adventus" = dolazak) je razdoblje u crkvenoj liturgijskoj godini, vrijeme pripreme za blagdan Božića. Ujedno je početak crkvene godine (osim kod istočnih vjernika, kojima počinje 1. rujna).

U zapadnom kršćanstvu, došašće počinje četiri nedjelje prije Božića. Najranije može početi 27. studenog, a najkasnije 3. prosinca. Završava 24. prosinca na Badnjak. U Rimokatoličkoj Crkvi, u došašću, prevladava ljubičasta boja u liturgiji.

U došašću, izrađuje se i stavlja na stol adventski vijenac s četiri svijeće. Simboliziraju četiri nedjelje u došašću. Tako su ove godine naši mladi iz župe izradili adventske vijence i ponudili vjernicima nakon svetih misa prošle i ove nedjelje. Sva sredstva koja su skupili predat će nekoj obitelji u potrebi na nedjelju Caritasa u katedrali u Gospiću.

U ovom vremenu prevladavaju iščekivanje, nada, budnost i čežnja. Budnost je otvorenost očiju i srca, duboka svjesnost i nutarnje sabranje. Kršćani u došašću bdiju, da prepoznaju Boga, koji dolazi. Sami želimo očistiti svoja srca kako bi Isus sam mogao što bolje svojim rođenjem naći mjesto u njemu.

U prvome dijelu došašća (do 16. prosinca), vjernici se pripravljaju za slavni Kristov dolazak, kada će ujedno biti i sudnji dan, dok se u drugom dijelu (od 17. do 24. prosinca) pobliže pripremaju za Kristov rođendan, za dan kada je Sin Božji postao čovjekom.

U došašću su svakog jutra, zornice puku omiljene rane mise, koje imaju pokornički značaj, jer valja ustati vrlo rano da se stigne u crkvu. Predstavljaju stoga neki oblik četverotjednog trajnog odricanja od sna. Svoj početak imaju još u srednjem vijeku. Tako i u našoj župi svakog dana će biti zornice u 7 sati. Izabrali smo ovaj termin da bi što više djece moglo prisustvovati na njima jer nakon njih stignu doći do škole do početka nastave. Prije svake zornice moli se krunica koja počinje u pola 7.

Ove nedjelje smo zapalili prvu svijeću u našoj crkvi. Svijeću na adventskom vijencu zapalila je najmlađa ministrantica. Prva svijeća je svijeća nade, druga svijeća, tj. nedjelja, je simbol mira, treća radosti, a četvrta ljubavi.Tako si mi sami možemo naći nakanu za molitvu u tjednima koji su pred nama. Zato, nadajmo se, radimo mir i radost u našim srcima kako bi Isus kao LJUBAV mogao naći mjeste u NAMA.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se