Intervju s papom Franjom

Objavljeno   

Sindoski proces u osluškivanju Duha Svetoga bez straha treba ići naprijed. Sinoda nije parlament, nego prostor otvoren, koji štiti Duh Sveti. Opširno odgovarajući na upit o posljednjoj Sinodi o obitelji, Papa je rekao da je „pojednostavljivanje“ govoriti o podjeli sinodskih otaca u dva oprečna tabora, a ponovo je istaknuo važnost jasnoga govora i poniznoga slušanja.

Obitelj je u krizi i ženidba danas je društveni slučaj, i stoga moramo pitati, kao što se pitao i papa Benedikt XVI., koliko je brakova zaista sklopljeno u vjeri i s vjerom, o stupnju svjesnosti osobe kad je sklapala brak, a to je važno za valjanost ili ništavnost braka. Glede pak zabrinutosti nekih zbog onoga što je na Sinodi rečeno o istospolnim zajednicama, Papa je pojasnio da „nitko na Sinodi nije govorio o istospolnom braku.“ Govorilo se o tomu kako pomoći obitelji koja ima sina ili kćer s istospolnom sklonošću; kako dakle pomoći toj obitelji da se snađe u nepoznatoj situaciji. Govorilo se dakle o odnosu osoba u obitelji, a ta se stvarnost sreće i u ispovjedaonici.

S obzirom na primjedbe na sinodski „Izvještaj nakon rasprave“, Papa je primijetio da je to bio „prvi nacrt“, „relativan dokument“. Osvrćući se pak na očitovane bojazni, rekao je da treba čitati odluku Sinode, a ne pojedinu vijest, ili članak. Što je na Sinodi važno? Izvještaj nakon sinode, konačna poruka i Papin završni govor. Ne treba se bojati pod vodstvom Duha Svetoga ići naprijed.

U zaključnom sam govoru rekao da se nije raspravljalo o crkvenom nauku o braku. Glede pak rastavljenih ponovo oženjenih, podsjetio je na pastoralne teškoće dodajući da „nije rješenje u omogućavanju pričešćivanja. Rješenje je uključivanje.“ Istina je da nisu ekskomunicirani, ali ne mogu biti krsni kumovi, ne mogu čitati na Misi, ne mogu dijeliti pričest, ne mogu predavati katekizam, izgleda pak kao da su ekskomunicirani, dodajući da stoga treba „malo više otvoriti vrata“.

Papa je rekao kako neki smatraju da su takve osobe neprimjerne, ne daju dobro „svjedočanstvo“, a istodobno se „nekom pokvarenom političaru“ omogućuje da bude krsni kum, prihvaća ga se „jer se vjenčao u Crkvi“. Trebalo bi dakle izmijeniti neke stvari, odnosno kriterije. A na primjedbu da mu neki zamjeraju na zbrci, Papa odgovora: „neprestano govorim, propovijedam, a to je učiteljstvo“. „To je ono što mislim, a ne ono što vele tiskovine da ja mislim.“ „Enciklika je 'Radost evanđelja' vrlo jasna – ustvrdio je papa Franjo.

Odgovarajući na upit o reformi Rimske kurije, rekao je da je riječ o sporom procesu, te da misli da neće biti okončana u 2015. godini. Objasnio je kako se raspravlja o prijedlogu da se objedini Vijeće za laike, za obitelj te vijeće Pravda i mir. Rekao je da mu je važnija „duhovna reforma, reforma srca“, dodavši da za Božić priprema jedan govor za članove Kurije, a jedan pak za vatikanske djelatnike s obiteljima, koje će primiti u dvorani Pavao VI.

Papa je rekao da nije zabrinut zbog različitih mišljenja o tomu kako reformirati Rimsku kuriju, a podsjetio je da je odlučeno na općim kongregacijama kardinala prije Konklava da Kuriju treba preustrojiti. Vatikanska banka vrlo dobro funkcionira, a i gospodarska reforma ide naprijed – dodao je papa Franjo.

Govoreći pak o svom životu rekao je kako je, kad je izabran za papu, sam sebi rekao: „Jorge, nemoj se mijenjati, budi što jesi, jer smiješno je mijenjati se u tvojoj dobi.“ Govoreći pak o zdravlju, rekao je da više-manje osjeća smetnje koje osjećaju svi u njegovoj dobi, ali da je u rukama Božjim te da do sada dobro podnosi radni napor, pri tom je u šali rekao da ga je Bog obdario „zdravom odlikom nepromišljenosti“.

Odgovarajući na upit o mogućim apostolskim putovanjima, rekao je da će možda 2016. godine u Argentinu, a da je u programu 2015. godine posjetiti tri države u Latinskoj Americi i Africi. Govoreći o svojoj rodnoj Argentini, rekao je da prije izbora novoga predsjednika neće kontaktirati s argentinskim političarima, „radi nemiješanja“, dodavši da bi u ovom trenutku bilo „pogrješno“ „rušiti demokratski sustav, odnosno Ustav.

Govoreći pak o smjeni Zapovjednika Švicarske garde, rekao je da su mnogi neispravno protumačili odluku. Papa je rekao da je Zapovjednik „izvrsna osoba, s izvanrednom obitelji“, ali da jednostavno želi zdravu i normalnu obnovu. Zapovjednikov je mandat odavno istekao, a produžen je „dok se drukčije ne odluči“, osobno sam mu rekao da s ovom godinom završava njegov mandat – zaključio je Sveti Otac.

radio Vatikan

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se