Gospa Loretska, 7. Devetnica "Srijedom postimo, u ljubavi rastemo i Bogu se molimo"

Objavljeno   

U srijedu 10. prosinca 2014. godine misom zornicom proslavili smo Gospu Loretsku. Ova srijeda ujedno je i 7. devetnica "Srijedom postimo, u ljubavi rastemo i Bogu se molimo".

Devetnica je započela molitvom krunice, nastavila svetom misom i završila klanjanjem. Za vrijeme svete mise razmišljali smo najviše o Gospi Loretskoj. Blagdan je Gospe Loretske, odnosno čudesnog prijenosa nazaretske kućice iz Nazareta preko Trsata u Loreto 1291. godine. Mnogi od nas znaju za veliko marijansko svetište u Loretu u Italiji. Onamo još i danas hodočaste brojni vjernici. Svetište su pohodili i brojni sveci: sv. Brigita, sv. Ivan Kapistran, sv. Karlo Boromejski, sv. Franjo Ksaverski, sv. Petar Kanizije, sv. Franjo Borgija, sv. Fidelis, sv. Alfonz Liguori, sv. Alojzije, sv. Josip Benedikt Labre i sv. Mala Terezija. Svetište Loretske Gospe pohodio je 4. listopada 1962., tjedan dana prije početka II. Vatikanskog sabora, i papa Ivan XXIII. da bi isprosio blagoslov saborskom radu.

Svetišta imaju svoju povijest, a uz ovo Loretsko svetište veže se predaja kako su 10. svibnja 1291. sveti anđeli prenijeli nazaretsku kućicu Svete obitelji na Trsat, gdje se danas nalazi glasovito svetište Majke Božje od Milosti.

Nakon tri godine i sedam mjeseci, to jest 10. prosinca 1294. godine, anđeli su prenijeli svetu kućicu u Loreto kod Ancone. I tako je ondje nastalo veliko marijansko svetište. Sveta kuća danas je smještena u Bazilici svetišta (Chiesa della Santa Casa).

U svetištu u Loretu nastale su i glasovite Lauretanske litanije koje su, uz krunicu, najpoznatija marijanska molitva. Prva bilješka o tom događaju pojavljuje se oko 170 godina kasnije (između 1465. i 1473. godine) u opisu loretskog okružnog upravnika Teramanusa te predstavlja tipičan primjer srednjovjekovnih pripovijedanja o čudesima.

Iako se ne može povijesno dokazati prijenos nazaretske kućice, ipak je Božja providnost htjela da se i na Trsatu i u Loretu razvije Gospino svetište u kojem se čini mnogo dobra.

Dekretom pape Benedikta XV. 1920. godine Majka Božja Loretska (Madonna di Loreto) svečano je proglašena zaštitnicom zrakoplovaca i samoga grada koji je zadobio neovisnost još u 15. stoljeću odlukom pape Siksta V. Daljnji razvoj ostao je usko vezan uz ovu legendu te se grad razvijao kao hodočasničko odredište i stjecište mnogih svjetskih putnika. Već 1482. godine, Loreto postaje potvrđeno trgovačko središte, sagrađena je i bolnica kao i svratište za došljake iz cijeloga svijeta.

Danas također započinju zimske kvatre u kojima su vjernici pozvani na intenzivniju molitvu i djela pokore i ljubavi. Tjedan je posvećen kršćanskoj dobrotvornosti i zahvali Bogu za njegova dobročinstva.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se