Poslanje je obitelji svijet učiniti boljim

Objavljeno   

Sveti je Otac održao danas na Trgu svetoga Petra posljednju opću audijenciju u 2014. godini, i to na svoj 78. rođendan, posvetivši je temi Nazaretske obitelji. Objasnivši da je izvanredna sinoda o obitelji koja je nedavno zaključena prvi dio hoda koji će se završiti sinodom sljedeće godine, Papa je pozvao da sav Božji narod prati taj hod molitvom i razmatranjem te najavio da će opće audijencije srijedom stoga biti posvećene obitelji, „velikom daru koji je Gospodin stvorio na samome početku, kada je Adamu i Evi naložio da se plode, množe i napune zemlju“.

Utjelovljenje Sina Božjega označava novi početak u ljudskoj povijesti, a on se zbio u krilu jedne obitelji – istaknuo je Papa. Nije došao na spektakularan način kao ratnik ili car, već kao dijete u Nazaretskoj obitelji. To se nije dogodilo u glavnome gradu, već u zabačenom i poprilično ozloglašenom selu na granicama Rimskoga carstva. „Na to nas podsjećaju i Evanđelja, gotovo kao da kažu: 'Iz Nazareta da može biti što dobro?'. Možda i mi u mnogim dijelovima svijeta još tako govorimo, kada čujemo ime neke periferije velikoga grada. Baš je tamo, na granicama velikoga carstva, započela najsvetija i najveća priča, o Isusu među ljudima. I tamo, bila je obitelj“, istaknuo je Papa.

Isus je ostao na toj periferiji trideset godina, „bio poslušan“ Mariji i Josipu. I premda bi netko mogao reći: „Ma, Bog koji nas je došao spasiti izgubio je tamo trideset godina!“, Isus je htio da njegov hod bude u obitelji. To razdoblje bilo je „sasvim obično“; kućanski poslovi za Majku, tesarski rad za oca, učenje za Isusa… „Ali ono što je u tome bilo važno je obitelj! I to nije bilo gubljenje vremena“, naglasio je Sveti Otac.

Sigurno bi nas raznježile priče o Isusovom odrastanju, njegovom društvenom životu, učenju Svetog pisma, molitve psalama i svi drugi detalji njegove svakodnevnice. No, Evanđelja u svojoj trijeznosti o tome ne govore ništa i taj zadatak prepuštaju našim meditacijama. „Zasigurno, nije teško zamisliti“, dodao je Papa, kako bi majke mogle učiti od Marijine pažnje prema Isusu, očevi od Josipa, koji je „svoj život posvetio uzdržavanju i zaštiti Djeteta i svoje Zaručnice – svoje obitelji“ – a osobito kako bi dječaci mogli primjerom mladoga Isusa shvatiti „nužnost i ljepotu njegovanja svojeg najdubljeg zvanja te imati velike snove“, kao što je Isus njegovao svoje zvanje na koje ga je Otac pozvao.

Nazaretska Obitelj poziva nas otkriti zvanje i poslanje svake obitelji. I ono što se događalo kroz trideset godina u Nazaretu, treba se događati i među nama: učiniti normalnom ljubav, a ne mržnju, međusobno pomaganje, a ne ravnodušnost ili neprijateljstvo. Odonda, svaki put kada obitelj čuva otajstvo Božjega Sina, možda i na granicama svijeta, na djelu je njegov spasonosni misterij – zaključio je Sveti Otac.

„Evo velikoga poslanja obitelji: pripremiti mjesto Isusu koji dolazi, prihvatiti Isusa u obitelji, u osobi djece, supruga, supruge, bake i djeda“, rekao je na kraju audijencije Sveti Otac, moleći „da nam Gospodin udijeli tu milost u ovim zadnjim danima pred Božić.“

Tekst preuzet s Radio Vatikana

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se