Proslava blagdana sv. Mateja u Širokoj Kuli

Objavljeno   

Proslava blagdana sv. Mateja u Širokoj Kuli

U ponedjeljak 21. rujna 2015. godine u crkvi sv. Mateja u Širokoj Kuli proslavljen je istoimeni zaštitnik ove župe sv. Matej. Svečanu svetu misu predvodio je fra Anto Barišić, fratar kapucin iz Zagreba u koncelebraciji s domaćim župnikom vlč. Lukom Blaževićem, biskupijskim kancelarom vlč. Marinkom Miličevićem, ekonomom biskupije vlč. Nikolom Turkaljem i vlč. Herbertom Berisha koji je od ovog ljeta u našem dekanatu.

Prvo čitanje na svetoj misi pročitala je Petra Knežević, psalam je odpjevala Lucija Orešković, a Riječ Božju je navijestio vlč. Marinko Miličević.

Fra Anto je svoju propovijed odmah nadovezao na današnje evanđelje. Isus je ugledao čovjeka Mateja koji je bio carinik. To radno mjesto u ono vrijeme i danas nije se ništa promijenilo. Sve se svodi na isto. Mit i korupcija!

Bila je dovoljna jedna jedina riječ i Matejevo srce se omekšalo. Ista situacija je i danas. Svaki dan mi padamo, ali uvijek se trebamo vratiti Isusu i moliti ga za oproštenje. Kada je Matej Isusa pozvao u svoju kuću; već tada se dogodilo obraćenje u njegovom srcu, mnogi su komentirali Isusa kako može Isus blagovati sa carinicima i grešnicima. Isus im je tada mudro progovorio da mu je više milo milosrđe, a ne baština.

Upravo to milosrđe je fra Ante usporedio sa novom Godinom milosrđa koju je proglasio papa Franjo. Ona počinje 8. prosinca 2015. i završava na nedjelju Krista Kralja 2016. godine. To milosrđe mi trebamo pokazivati jedni prema drugima svakog dana jer je sam Isus rekao: »Ne treba zdravima liječnika, nego bolesnima. Hajdete i proučite što znači: Milosrđe mi je milo, a ne žrtva. Ta ne dođoh zvati pravednike, nego grešnike.«

Nakon svete mise ispred crkve se nastavilo druženje vjernika koji su se ovom prigodom mogli naći i vidjeti da zajedništvo uvijek raste.

 

 

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se