Svetkovina Isusa Krista - Kralja svega stvorenja

Objavljeno   

Svetkovina Isusa Krista - Kralja svega stvorenja

Polako smo došli i do posljednje nedjelje u liturgijskoj godini. Snijeg je zabijelio naše krajeve kao i naše mjesto. U našim očima je lijepa snježna idila.

Svete mise su slavljene u Ličkom Osiku u 9 i 11 sati. Nakon podnevne svete mise bilo je izloženo Presveto, te se svatko mogao doći pokloniti Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu. Klanjanje je završilo svečanim blagoslovom u 17 sati.

Na klanjanju su sudjelovali i vjeroučenici sa svojim vjeroučiteljima. Pročitali su prigodne tekstove i izrekli Isusu svoje radosti i žalosti.

Uvijek se postavlja pitanje što je žrtva. Svatko bi znao odgovor na to pitanje, ali kada je pitanje dolaska na svetu misu onda se već nalaze izgovori poput snijega, kiše, hladnoće...

Sva kraljevstva ovoga svijeta su propala. Danas još možemo čuti za neke kraljeve, ali je to samo figurativno. Isusovo kraljevstvo traje vječno. Budimo zato spremni raći da je Isus moj kralji slijedimo ga.

Milosrdni kralj i siromašni dječak

Neki milosrdni kralj idući u šetnju naiđe na jednoga siromašnog dječaka koji je ostao siroče nakon preminulih roditelja. Kralj se sažali nad siromašnim dječakom i povede ga sa sobom u svoj dvor. Tamo ga je preobukao u novo odijelo, nahranio ga i ostavio na dvoru. Također ga je dao i školovati.

Kad je dječak narastao, kralj ga je postavio za svoga dvorjanika, povjerio mu je vrlo važne službe i smatrao ga svojim posinkom. No, umjesto da taj čovjek bude vjeran i zahvalan kralju svom dobročinitelju, on se je stavio na čelo kraljevih protivnika koji su naumili kralja zbaciti s prijestolja i ubiti ga.

Kralj je otkrio njegovu zlu namjeru svoga štićenika koji je po zakonu bio je osuđen na smrt. Kako je kralj bio veoma milosrdan, odlučio je smilovati mu se i oprostiti mu smrtnu kaznu. Kad je osuđenik došao na stratište, priđe mu kraljev poslanik i reče: „Kralj će ti sve oprostiti i primit će te u prijašnju milost uz jedan uvjet: dakle, odaberi na kraljevu dvoru osobu koju hoćeš, s njom otiđi u jednu tajnu sobu i tu ispovjedi svoje zlo djelo i nakon toga između tebe i kralja zavladat će stara ljubav i povjerenje“. Doista, tako se je i zbilo, sve se završilo oprostom! Kralj je naš milosrdni Spasitelj Isus Krist. Onaj zli sluga je čovjek grješnik. Njegova osuda na smrt je vječna osuda u pakao za svaki teški grijeh. Ona osoba iz kraljevskog dvora kojoj je osuđenik priznao svoje grijehe jest svećenik, a tajna soba je ispovjedaonica. Pomilovanje se zbiva po Isusu Kristu, koji je prisutan u sakramentu svete ispovijedi.

 
 

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se