Krštenje Isusovo

Objavljeno   

Krštenje Isusovo

Blagdanom Krštenja Isusova u katoličkoj Crkvi završava Božićno vrijeme i počinje Vrijeme kroz godinu.

Svete mise koje su slavljene u 9 i 11 sati u župi sv. Josipa u Ličkom Osiku predvodio je vojni i policijski kapelan u Gospiću vlč. Ivan Blaževac.

Promatrajući u našim srcima Isusovo krštenje - to je ustvari i naše krštenje. Za vrijeme Isusovog krštenja Duh Božji je sišao u obliku goluba. Tako je bilo i na našem krštenju premda je Duh Sveti bio nevidljiv. Na krštenju smo primili zalog Duha koji nam više nitko ne može oduzeti. Krštenje je objava Božjega srca, to je dar njegove snage. To je čin vječne, trajne ljubavi. To znači da nas Otac i danas isto tako ljubi kao i u času našega krštenja.

Na krštenju smo obukli novog Krista.

U nama se svakoga dana zbiva borba između starog i novog čovjeka, između dobra i zla. A o pobjedniku odlučujemo mi.

Onaj vuk pobjeđuje kojega hraniš. Ako hranim starog čovjeka svjetovnim životom, onda on pobjeđuje, iako sam kršten. Ako hranim novog čovjeka, boreći se za dobro, svjetlost, istinu – onda onaj stari čovjek čuči u kutu i čeka novu priliku da nas zgrabi.

Dok smo god živi, ova borba traje.

Možemo biti korisni Kristovi udovi, korisni članovi Crkve Kristova tijela. A možemo biti i teret – teret Kristu i Crkvi.

Ali onda očekujmo da će nas ispljunuti iz usta, da budemo kao loza koja je odsječena od trsa, pa makar bili kršćani biti ćemo kao obični pogani koji se valjaju u blatu i mrze svjetlost, te pljuju po čistoj vodi krštenja Gospodnjega.

Jer, premda se govori o mlakosti, ona u biti ne postoji. Postoji samo vrh ili dno, uspon ili pad. Mlakost je samo usporavanje pada. Ništa drugo.

S krštenjem Gospodnjim završava Božićno liturgijsko vrijeme i počinje vrijeme kroz godinu.

I ova nas činjenica potiče da ono što smo dobili na krštenju i što smo dublje iskusili o Isusovom rođenju, da to nosimo kroz godinu u svijet i da budemo Isusovi glasnici u svijetu.

To donosi progonstvo, ali i proslavu – već sada. To donosi borbu, ali i plodove – već sada u ovom vremenu.

Budimo novi ljudi, živimo ono što smo obukli na krštenju – a Krista smo obukli, novo stvorenje, novi život u Bogu.

Budimo ljudi čija će djela biti djelo Duha Svetoga. Jer Isusova djela sva su bila nadahnuta i vođena u sili Duha Svetoga. On je prvi živio taj novi život i pokazao nam primjer.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se