Dan sjećanja na Vukovar

Objavljeno   

U petak, 16. studenog na središnjem trgu u Ličkom Osiku svečano je obilježen Dan sjećanja na 21. godišnjicu pada Vukovara, Škabrnje, Široke Kule i drugih stradalih mjesta u Domovinskom ratu.

Hrvatski sabor donio je 29. listopada 1999. Odluku o proglašenju dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, kako bi se dostojanstveno i primjereno odala počast svim sudionicima obrane Vukovara, grada – simbola hrvatske slobode.

Obljetnice su prigode da se prisjetimo na neke trenutke i događaje koje su se zbile u povijesti nekog vremena. Prije dvadeset i jednu godinu, 18. studenoga 1991. nakon tromjesečne opsade i gotovo potpunog uništenja grada, prestao je otpor hrvatskih branitelja u Vukovaru. Herojstvo Vukovara udarilo je temelj za kasnije vojne pobjede hrvatskih snaga koje su dovele do potpunog oslobađanja zemlje.

Zbog svega toga Vukovar je postao simbolom oko kojeg se okuplja cijela nacija. U samom programu koji je trajao pola sata,učenici Osnovne škole dr. Franje Tuđmana su zapalili svoje svijeće sa svojim učiteljima, recitacijama i pjesmom istaknuli veličinu žrtve i svi zajedno se pomolili, te uz minutu šutnje odali počast svim žrtvama.

Molitvu je predmolio domaći župnik vlč. Luka Blažević. Na početku samog programa, prigodnu riječ svima okupljenima, uputila je ravnateljica škole Vlatka Galac, koja je istaknula da nikada ne smijemo zaboraviti na ponos naše Hrvatske, kao ni na sve žrtve koje su dale svoje živote za Hrvatsku.

Uz spomen na sve žrtve, svima okupljenima u mislima su bili naši generali Ante Gotovina i Mladen Markač, koji su konačno oslobođeni za ratne zločine koji su im se stavljali na teret, te su se napokon vratili svojim kućama, obiteljima i narodu. Kao i svaki dio Lijepe naše, i Lički Osik je također uz naše generale.

U nedjelju 18. studenoga na svetim misama ćemo također moliti za sve žrtve Domovinskog rata, te odati hvalu Bogu pjesmom "Tebe Boga hvalimo" za slobodu naših junaka. Istoga toga dana u Širokoj Kuli je slavljena sveta misa za sve žrtve Vukovara, Škabrnje, Široke Kule i ostalih mjesta koja su pretrpjela grozotu Domovinskog rata. Nakon mise kod spomen obilježja, župnik Luka Blažević je predmolio molitvu i tom prigodom su se zapalile svijeće za sve poginule i nestale župljane Široke Kule.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se