Nedjelja Dobrog pastira - 4. vazmena nedjelja

Objavljeno   

Nedjelja Dobrog pastira - 4. vazmena nedjelja

Četvrta vazmena nedjelja zove se još Nedjelja Dobrog pastira jer se slavi svjetski dan molitve za duhovna zvanja. Danas smo posebno pozvani moliti za nove svećenike, redovnike i redovnice.

Svete mise u 9 i 11 sati u župnoj crkvi sv. Josipa u Ličkom Osiku predvodio je preč. Luka Blažević.

Na početku svoje propovijedi osvrnuo se na hodočašće sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću u Zagreb i na riječi biskupa Petenjaka. Za vrijeme svog života sv. Leopold je imao tri želje i nijedna mu se nije ostvarila. Htio je biti propovjednik, ali je morao biti ispovjednik, htio je biti među ljudima, a morao je biti u ispovjedaonici, htio je biti u svojoj domovini, a ni to nije mogao. Usprkos tim stvarima bio je poslušan i postao svet. Ovih dana mu se ispunila barem jedna želja, tj. da bude u svojoj domovini.

Biskup Petanjak je u svojoj propovijedi u Zagrebu usporedio dvije godine. 1983. je Leopold Bogdan Mandić proglašen svetim i tada je bila Sveta godina Otkupljenja. Ova godina je Godina Milosrđa i tijelo je stiglo u našu domovinu. Od tada do danas su 33 godine, a to su godine Isusovog života. Znači da ništa nije slučajno kako mi ljudi znamo reći nego Bog ima svoj plan uvijek.

Slika Boga kao dobrog pastira, koju Isus upotrebljava i primjenjuje na sebe, nije nova u Svetom pismu. Već je Stari zavjet, osobito u psalmima i u proročkim knjigama, predstavljao Boga kao dobrog pastira koji se brine za svoje stado. Ova Božja pastirska briga za svoj narod se u teškim vremenima, kroz koja je Izabrani narod prolazio i zbog svojih loših vođa, u proročkim knjigama pretvorila u mesijansko obećanje da će Bog svom narodu, kao zamjenu za vođe naroda koji su se pokazali kao pohlepni plaćenici, poslati pastira po svom srcu. Predstavljajući se kao dobri pastir, a u današnjem ulomku to čini čak dvaput, Isus šalje nedvosmislenu poruku da je on onaj o kojemu su govorili proroci, da se u njemu dogodilo ostvarenje svih starozavjetnih mesijanskih očekivanja, da je on od Boga obećani pastir.

Molimo za svoje pastire i nova duhovna zvanja jer žetva je velika, a radnika malo!

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se