Biskupijsko hodočašće u Poljsku

Objavljeno   

Biskupijsko hodočašće u Poljsku

U ovom tjednu koji je polako iza nas vjernici Gospićko-senjske biskupije hodočastili su u Poljsku (od ponedjeljka 18. travnja do petka 22. travnja) povodom Godine milosrđa koje je proglasio papa Franjo 8.prosinca 2015. godine.

Iz naših župa sv. Josipa i Široke Kule također je sudjelovalo nekoliko vjernika koje je vodio župnik preč. Luka Blažević, a iz cijele naše biskupije hodočastilo je oko 200 vjernika. Uz vjernike hodočasnike također je bilo i 8 svećenika iz naše biskupije.

U nedjelju navečer se krenulo u ponoć iz Gospića. Unatoč dužem putu (oko 15 sati), vjerničkog raspoloženja nije manjkalo. U Krakow se stiglo u ponedjeljak oko 15 sati te su vjernici smješteni u hotele gdje su boravili sljedeća dva dana.

U utorak se iz Krakowa krenulo prema koncetracijskom logoru u Auschwitzu gdje je ubijen velik broj ljudi za vrijeme drugog svjetskog rata. Čovjeku je dosta jedanput vidjeti taj kompleks da si podsvijesti što se tu događalo.

Razgledavši Auschwitz sljedeće odredište je bilo Svetište Božanskoga Milosrđa gdje je bila slavljena sveta misa i vjernici su imali prigodu izmiriti se s Bogom u sakramentu sv. Ispovijedi.

Trećeg dana hodočašća se razgledavao grad Krakow uz stručnu pratnju lokalnog turističkog vodiča. Razgledavši grad i sve njegove znamenitosti put je vodio do rodnog mjesta sada već svetog pape Ivana Pavla II – Wadowica. Tamo je slavljena sveta misa i obnovljena su krsna obećanja. Nakon svete mise otišlo se u najpoznatije i najposjećenije hodočasničko mjesto u Czestochowu.

Četvrtog dana hodočašća posjetio se samostan braće Pavlina te je tamo bio cjelodnevni duhovni program. Slavila se sveta misa, pobožnost Križnog puta, a vjernici su imali i slobodnog vremena za razgledavanje i ručak.

Zadnjeg petog dana hodočašća ujutro se slavila sveta misa te se nakon nje krenulo prema našoj domovini uz kraća stajanja.

Zazivajući Božje Milosrđa za našu cijelu biskupiju, vjerujemo da je hodočašće urodilo plodom te da će se duhovni plodovi ovog hodočašća vidjeti u budućnosti u našoj biskupiji kroz djelovanje novog biskupa mons. Zdenka Križića.

Zahvaljujemo gospodinu Robertu Juri Nikšiću na ustupljenim fotografijama s biskupijskog hodočašća u Poljskoj.

 

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se