5. vazmena nedjelja

Objavljeno   

5. vazmena nedjelja

Prvo čitanje na svetoj misi u 11 sati pročitala je Petra Knežević. Psalam je odpjevala Lucija Orešković uz pratnju zbora i orguljašice Jelene Orešković. Drugo čitanje pročitala je Josipa Mareković, a molitvu vjernika pročitali su ministranti.

Evanđelje današnje nedjelje vodi nas do Velikog  četvrtka kada je Juda izišao iz blagovališta te otišao izdati Isusa. Isus do tada nije bio proslavljen. uvijek je govorio u svojim govorima, kao i čudesima koje je radio da još nije došao njegov čas. Ali ovaj put je drugačije.

Iz Evanđelja po Ivanu

Pošto Juda iziđe iz blagovališta, reče Isus: »Sada je proslavljen Sin Čovječji i Bog se proslavio u njemu! Ako se Bog proslavio u njemu, i njega će Bog proslaviti u sebi, i uskoro će ga proslaviti! Dječice, još sam malo s vama. Zapovijed vam novu dajem: ljubite jedni druge; kao što sam ja ljubio vas, tako i vi ljubite jedni druge. Po ovom će svi znati da ste moji učenici: ako budete imali ljubavi jedni za druge.«

„Isusov čas" o kojemu, vrlo često, govori Ivanovo evanđelje, poglavlje , kao da je konačno nastupio. To je čas kad Sin čovječji proslavlja Boga Oca. Po Isusovom potpunom predanju u smrt sjaji Božja ljubav, a po njegovu uskrsnuću i njegovom uzvišenju kojim ga je Otac uzvisio, postaje jasna Isusova veličina i postaje vidljiva njegova spasiteljska snaga. „Isusov čas" označuje kako Isusovo, tako i Očevo djelovanje.


No, učenici nisu pošteđeni bolnog dijeljenja od Isusa. Za to vrijeme vrijede Isusove riječi koje zvuče poput nekog testamenta. Poznata zapovijed iz Levitske knjige  kod Isusa dobiva sasvim novi naglasak time što učenici ispunjavaju zapovijed ljubavi jedan prema drugome, po Isusovoj mjeri. Učenici su doživjeli Isusovu ljubav i mogu ispuniti tu zapovijed. Svijet očekuje ovu ljubav prema drugima da bi mogao vjerovati.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se