Proslavljen je blagdan Duhova u crkvi Duha Svetoga u Mušaluku

Objavljeno   

Proslavljen je blagdan Duhova u crkvi Duha Svetoga u Mušaluku

Na nedjelju Duhova ili Pedesetnice 15. svibnja 2016. godine u crkvi Duha Svetoga u Mušaluku proslavljen je blagdan Duhova.

Svečanu svetu misu u 11 sati predvodio je vojni i policijski kapelan u Gospiću vlč. Ivan Blaževac u suslavlju s domaćim župnikom preč. Lukom Blaževićem.

Samom blagdanu Duhova u crkvi Duha Svetoga održan je zadnji dan devetnice Duhu Svetome i duhovsko bdijenje koje je također predvodio vlč. Ivan Blaževac.

Današnjom svečanošću slavimo jedan od vrhunaca liturgijske, Crkvene godine. Danas slavimo Pedesetnicu - pedeseti dan nakon Uskrsa.

Duhovi nas podsjećaju na silazak Duha Svetoga. Ovo ime je i program, jer danas stvarno slavimo uskrsnu svečanost. Po uskrsnuću se Isus vraća k Ocu, ne da bi ljudima i svijetu rekao zbogom, nego da zauvijek ostane s nama po svome Duhu, kojega on obećava i šalje. Ovaj radosni događaj danas slavimo.
Molimo za dolazak Duha Svetoga da nas prosvijetli i očisti od grijeha i krivnje – naglasio je vlč. Ivan Blaževac.

U našim životima Duh Sveti igra veliku ulogu. Prati nas od krštenja kada smo postali djeca Božja pa preko sakramenata.

U svakom sakramentu, svakoj molitvi, svakom susretu Bog nas dotiče - u Duhu Svetomu. Ovim poticajima, koji su uvijek nježni i, u većini slučajeva, neopisivi vodi on ljude, a da ne povrijedi njihovu slobodu. I ljudi, koji se njemu puste voditi, potiču tako druge ljude. Cijela župa, duhovne zajednice, da i cijela Crkva, tako dobiva nove pravce, ali samo preko ljudi koji su voljni i spremni svoje ptice u glavi zamijeniti za golubicu Duha Svetoga.
Duh je tješitelj, to je sam Isus rekao. Dobar tješitelj se povlači u pozadinu i pušta da sami radimo, ali njegov kažiprst je uvijek spreman i njegovi poticaji. Dobar tješitelj ne stoji nikada u prvom planu. Možda je i zato za Duha i kompliment da ne može biti shvaćen.
Mi katolici bismo trebali imati jedan sasvim drukčiji odnos prema našem Tješitelju. Konačno, odlučuje vjera u Duha Svetoga hoćemo li se mi, u našem svijetu, smjeti osjećati sigurno ili osuđeni na samoću.

Velika zahvala ide svima koji su svojim radom doprinijeli uređenju okoliša oko crkve Duha Svetoga i u njoj samoj kako bi sve izgledalo lijepo kada Crkva slavi svoj rođendan.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se