Hodočašće u Svetu Zemlju: Tel Aviv, Jafa, Betlehem, Jeruzalem (1. i 2. dan)

Objavljeno   

Hodočašće u Svetu Zemlju: Tel Aviv, Jafa, Betlehem, Jeruzalem (1. i 2. dan)

(28.6.2016. - 27.6.2016.) U utorak 28. lipnja jedna grupa hodočasnika iz cijele Hrvatske krenula je za Svetu zemlju – Izrael da može hodati Isusovim stopama i da obnovi svoju vjeru.

Polazak je bio organiziran iz Zagreba sa Svetog Duha u 3 sata ujutro u utorak. Krenulo se autobusom prema Beču gdje se dalje išlo avionom.

Od trideset i jednog hodočasnika koliko nas je na ovom prelijepom i svetom hodočašću – skupila se cijela Hrvatska (od Like i Slavonije, Dalmacije i Istre, Prigorja i Zagorja).

Kako smo svjedoci ovih dana da se na aerodromima diljem svijeta događaju loše stvari, naša grupa je iskusila te rigorozne kontrole i tlačenja, ali naravno da nisu ništa mogli naći kad idemo za svetim ciljem.

Prvog dana hodočašća sletilo se u Tel Aviv popodne oko 15 sati. Odmah nakon toga krenulo se prema Jafi ili Jopi kako se zvala u novozavjetno vrijeme. U Jafi je Jona ušao u barku da pobjegne od Boga, ali ga je na kraju progutao kit. Nakon što je sagrađena luka u Cezareji, Jafa je izgubila na važnosti i sada je ona predgrađe Tel-Aviva.

Dolaskom u Jafu prvo je bilo imati misu jer je ovo hodočašće. Svetu misu je predvodio pater Ivan Mikšić koji je i vođa puta u suslavlju s preč. Lukom Blaževićem u crkvi sv. Petra u Jafi. Ta crkva i mjesto povezuje se s Petrovim boravkom u Jafi, gdje je oživio Tabitu i gdje mu je u viđenju rečeno da i pogane treba prihvatiti i navijestiti im Božju riječ. Ovim događajem završio je prvi dan hodočašća.

Drugog dana hodočašća put vodi do Betlehema – Davidova grada. Dolaskom u Betlehem slavili smo svetu misu u bazilici Spasiteljeva rođenja. Koji kršćanin to ne može poželjeti. To je nešto neopisivo. Nakon svete mise bila je prilika pomoliti se i pogledati samu špilju u kojoj se Isus rodio. Vidjeti točno mjesto Njegovog rođenja je nešto preuzvišeno. Dotaknuti rukom ono što smo prije gledali na tv-u je stvarno iskustvo vjere.

Sljedeća postaja bila je Špilja mlijeka. Prema legendi iz 6. st. U nju se sakrila Marija s Djetetom bježeći od Heroda koji je zapovijedio pokolj nevine dječice.

Obišla su se i Pastirska polja gdje su se anđeli ukazali pastirima kada se rodio Isus. Sama crkva također podsjeća na ukazanje anđela i njihovu pjesmu i pohvalu zbog Isusovog rođenja.

Nakon Betlehema krenulo se u Jeruzalem. Tamo smo vidjeli mjesta gdje je Isus nosio svoj križ, gdje su ga bičevali, njegov grob, mjesto uskrsnuća.

Doživjeti to i vidjeti i kročiti nogama budi u svakoj duši još veću čežnju za Bogom i produbljivanjem vjere.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se