Sveta Zemlja: Betanija, Mrtvo more, rijeka Jordan, Jerihon, Nazaret (5. dan)

Sveta Zemlja: Betanija, Mrtvo more, rijeka Jordan, Jerihon, Nazaret (5. dan)

(2.7.2016.) Petog dana hodočašća napustili smo pokrajinu Judeju i grad Betlehem gdje smo boravili ova 4 dana i krenuli prema sjeveru – Nazaretu u kojem je Anđeo Gospodnji navijestio Mariji da će roditi Sina Božjega.

Prva postaja ovoga dana bila je Betanija. Betanija je malo mjesto, udaljeno od Jeruzalema svega tri kilometra. Tamo je živio Lazar sa svojim sestrama i ondje je Isusu iskazano istinsko prijateljstvo i ljubav. U Betaniji je Isus uskrisio Lazara te smo na tom mjestu slavili svetu misu. Tko je želio mogao je posjetiti špilju u kojoj je Lazar bio pokopan, ali nitko sa sigurnošću ne može reći da se to dogodilo baš na tome mjestu.

Kako smo išli sjevernije tako je rasla i temperatura zraka pa se valjalo okupat u Mrtvom moru koje je poznato po svojoj slanoći te se tamo ne može nitko utopiti. Na putu prema Mrtvom moru prolazili smo pokraj gostinjca milosrdnog Samaritanca.

U popodnevnim satima put je vodio malo sjevernije do rijeke Jordan. Tamo je Isus bio kršten od Ivana Krstitelja. Došavši tamo mogli smo vidjeti i grupe ljudi koji su obnavljali svoja krsna obećanja.

Na putu prema Nazaretu, posjetio se Jerihon, najstariji grad na svijetu i vidjeli smo smokvu na koju se popeo Zakej dok je htio vidjeti Isusa jer je bio niska rasta. Iznad Jerihona nalazi se brdo kušnje, zato što je tamo đavao kušao Isusa 40 dana.

Vrhunac dana dogodio se u Nazaretu kada smo stigli do bazilike Isusova naviještenja. Bazilika se nalazi na mjestu gdje se od najranijih vremena častilo otajstvo navještenja, tj. na mjestu gdje je bila Marijina kuća i gdje je anđeo Gabrijel navijestio Mariji da će začeti i roditi Isusa. Smatra se jednom od najljepših crkvi u Svetoj Zemlji.

U samoj bazilici nalazi se Špilja naviještenja. To je bila Marijina kuća nad kojom su kasnije izgrađene crkve.

Nakon tako lijepo ispunjenog dana uputili smo se u hotel u kojem smo boravili do kraja ovog hodočašća.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se