15. nedjelja kroz godinu

Objavljeno   

15. nedjelja kroz godinu

Već smo polako i vremenski i vručinama ušli u pravo ljeto. Dosta župljana se već odmara sa svojom djecom na moru i u mjestima iz kojih potjeću pa im želimo da im odmor bude sretan i blagoslovljen.

Na 15. nedjelju kroz godinu svete mise su slavljene u župnoj crkvi sv. Josipa u Ličkom Osiku u 9 i 11 sati.

Na svetoj misi u 9 sati prvo čitanje pročitala je gospođa Vranešić, a psalam je odpjevala operna pjevačica Lidija Orešković koja je rodom iz Široke Kule i ovdje provodi svoj godišnji odmor sa svojom obitelji. Drugo čitanje pročitala je Roberta Pešava.

Na svetoj misi u 11 sati prvo čitanje pročitala je Leonarda Lukes, psalam je odpjevao zbor, a drugo čitanje pročitala je Petra Knežević. Molitvu vjernika pročitali su naši ministranti.

Današnja liturgija pred nas stavlja evanđelje o bližnjemu. Tko je moj bližnji? U svom evanđelju Luka predstavlja Isusa kao navjestitelja dobrote, suosjećanja i ljubavi. Samo kod njega nalazimo pripovijest o milosrdnom Samarijancu koju donosi današnje evanđelje. Isus, pripoviješću, odgovara na pitanje kojim ga je pismoznanac htio iskušati. Na pitanje što bi trebao raditi da bi zadobio vječni život, Isus ga potiče da pogleda u Toru.

Tu je čovjek o kojemu ništa ne znamo, ni kojega je zanimanja, koliko je bio star, čime se bavio. Znamo jedino da je iz Jerihona išao u Jeruzalem. Može se pretpostaviti da se radi o pobožnom čovjeku, o čovjeku koji je htio posjetiti Hram i tu žrtvovati. Takav čovjek je u očima pismoznanca, s kojim Isus govori, automatski simpatičan. Moglo bi se misliti: čovjek koji je na putu i kojemu se to dogodilo bih sutra mogao biti i ja. Baš to želi Isus da se slušatelji izjednače s čovjekom koji je pao među razbojnike. To Isus želi.

Na svom putu u Jeruzalem on nas susreće, nas koji smo zbog grijeha ostali bez snage i ležimo na podu, opljačkani. On uklanja naša rane uljem sakramenata. On nas odnosi u prihvatilište gdje možemo počinuti. Prekrasna slika za Crkvu i službu Božju, koja nam dopušta da možemo prići živomu Bogu.

Tako je ova prispodoba jedan biser i blago koje nam je povjereno da u Isusu prepoznamo pravog samarijanca, da ga nađemo i po njemu živimo.

Danas su došli u posjetu župniku Luki Blaževiću prijatelji iz Italije iz Udina Luciano i Luigi. S njima je preč. Luka boravio u misijama u Kongu. Velika im hvala na posjeti.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se