Održana je konferencija za tisak povodom Dana hrvatskih mučenika

Objavljeno   

Održana je konferencija za tisak povodom Dana hrvatskih mučenika

U utorak 23. kolovoza 2016. godine na Dan žrtava svih totalitarnih režima održana je u biskupijskom Ordinarijatu u Gospiću tiskovna konferencija za tisak uoči proslave Dana hrvatskih mučenika na Udbini u drugom dijelu ovoga tjedna.

Na konferenciji su iz naše župe sv. Josipa sudjelovali vjeroučitelj Tomislav Klarić i župnik Luka Blažević.

Biskup mons. mr Zdenko Križić je u svojem izlaganju na početku konferencije progovorio o samom smislu proslave Dana hrvatskih mučenika, tj. da crkva na Udbini nije samo neka zgrada, već ona služi svakom vjerniku u Hrvata. Na Udbini slavimo žrtve koje su ginule za svoju vjeru i zahvaljujemo im kroz molitvu. Mnogi su kroz povijest ginuli za obranu vjere i začuđujuće je da smo kao narod opstali. Kao što je izabrani izraelski narod uz Boga opstao, tako i mi uz vjeru opstajemo. Nas tom putu pale su brojne žrtve kojima je u čast i podignuto ovo svetište. Želimo da Udbina bude sve više mjesto zahvalnosti iako je ovakvo svetište moglo biti podignuto i u Sisku ili Sinju, mjestima značajne povijesne težine, zaključio je biskup Križić te poručio da ga žalosti ako se Udbina interpretira kroz politiku.

Nakon biskupa Križića, biskup u miru predstavio je svoju knjigu CHM od ideje do ostvarenje čiji je i on sam urednik uz Antu Bežena. U petak će knjiga biti predstavljena i svima ostalima na zadnji dan trodnevnice u Udbini.

O kalendaru hrvatskih mučenika koji je već tradicionalno izlazi od početka ideje CHM progovorio je Zvonko Ranogajec te se kasnije nadovezao vjeroučitelj Josip Anušić koji je i sam radio na pripremi ovog kalendara.

Župnik i čuvar svetišta na Udbini vlč. Josip Šimatović predstavio je sve događaje koji će se ovih dana dogoditi u CHM.

Tiskovnu konferenciju predvodio je kancelar biskupije vlč. Marinko Miličević

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se