23. nedjelja kroz godinu

Objavljeno   

23. nedjelja kroz godinu

U nedjelju 4. rujna 2016. godine na 23. nedjelju kroz godinu sveta misa u 9 sati slavljena je u crkvi sv. Mateja u Širokoj Kuli, a misa u 11 sati slavljena je u župnoj crkvi sv. Josipa u Ličkom Osiku.

Ušli smo u mjesec rujan koji će imati puno događaja. Sutra počinje škola na radost ili žalost djeci, a tako i za učitelje. Neka Bog bude na njihovom životnom putu kako bi učenici mogli što više naučiti jer znanje je danas sve.

U današnjem evanđelju imamo dio iz velikog Lukinog opisa Isusova putovanja u Jeruzalem (Lk 9,51-18,14), kao odlučujućeg cilja njegova života. Nakon brojnih ozdravljenja i prispodobi o gozbi bez pozvanih gostiju, u današnjem evanđelju Luka nadodaje riječi o ozbiljnosti i važnosti nasljedovanja, prije nego, na široko, počne govoriti o strpljivosti i milosrđu u usporedbama o izgubljenoj ovci, izgubljenoj drahmi i milosrdnom ocu i njegovim sinovima.
Jednostavan dolazak i trajno povezivanje s Isusom je malo. Nasljedovanje znači dati prioritet životu. Priritetno odricanje od obitelji, veza ili materijalnih dobara radikalno možda potiču, ali za mnoge su neprijateljski životu. Da li je nasljedovanje moguće živjeti u svagdašnjem životu? Trebamo li sve to doslovno uzeti ili ga trebamo baš ozbiljno uzeti zbog težine značenja? Ja sam za ovo drugo. Uzeti ozbiljno ovo evanđelje može značiti: gledam na moje odnose, na moj posjed, na moj život. Kako živim svoj život ili kako ću ga živjeti? Posjedujem li i da li ću posjedovati? Ima li stvari, ljudi, okolnosti koje me sprečavaju da budem uz druge i za druge, za one koji trpe, za bolesne, za nekoga tko na mene čeka, za Isusa?

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se