Naš biskup mons. Zdenko Križić je predvodio svečano misno slavlje povodom 200 godina župe u Širokoj Kuli

Naš biskup mons. Zdenko Križić je predvodio svečano misno slavlje povodom 200 godina župe u Širokoj Kuli

Gospićko-senjski biskup Zdenko Križić predslavio je misno slavlje povodom 200. obljetnice župe sv. Mateja apostola u Širokoj Kuli, a tom prilikom je održana praizvedba Ličke pučke mise u izvedbi župnog zbora Rijeka Milosti pojačanih zborom Angelus iz Zagreba, a pod ravnanjem Paule Fabinger Orešković. Misno slavlje okupilo je brojne Širokokuljane iz domovine i inozemstva a suslavili su mjesni župnik Luka Blažević i vlč. Mišel Grgurić.

Toliko je bilo stradanja i patnje u ovoj župi uz još svježe rane iz Domovinskog rata da bismo ju mogli proglasiti mučeničkom, istaknuo je na početku biskup Križić te teološki pojasnio značenje pojmova žrtve i zločinca. Dok žrtve ostaju u sjećanju, ime zločinaca se gubi kao i njihov smisao ljudskosti. Sa zlom čovjek najviše zla čini sebi. Svi ćemo doći pred lice Božje i odgovarati. Osvrćući se na nedjeljno čitanje o bogatašu kojem se niti ime ne spominje, biskup Križić je istaknuo da i danas ima ljudi koji su dobili moć ali su izgubili ime. Obrazlažući sintagmu „bogati u pakao a siromašni u raj“ biskup je ukazao da vjera nije rezignacija već borba za boljitak pojedinca i zajednice. Bogataši su bezimeni i osuđeni na pakao samoće . U tom smislu vrijednosti ljudske osobe i obitelji nemojmo podrediti nikakvoj drugoj vrijednosti. Bog od nas ne traži herojska djela već sitna djela ljubavi prema bližnjima. Podijelimo vrijeme s onima koji oskudijevaju s bližnjima, a takva sitna djela su prilozi za našu nebesku krunu, jer tko daje i dobiće, zaključio je biskup Križić.

Povodom velikog blagdana izdana je i knjiga vjeroučitelja Tomislava Klarića 200 godina župe Široka Kula, kao i novi broj lista Providnost u kome naslovnicom dominira veliki jubilej župe Široka Kula. Na misi je nazočilo više stotine vjernika iz Široke Kule i Ličkog Osika a liturgiju je uzveličao zbor koji je imao premijernu izvedbu Ličke pučke mise. Nakon mise održano je pučko veselje uz nastup KUD-a Široka Kula koji su zaplesali Ličko kolo.

Izvor: Gospićko-senjska biskupija

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se