25. godina sjećanja na žrtve Široke Kule

Objavljeno   

25. godina sjećanja na žrtve Široke Kule

U četvrtak 13. listopada 2016. godine u Širokoj Kuli sjetili smo se svih žrtava Domovinskog rata koji su na ovaj dan prije 25 godina izgubili svoje živote od ruke krvnika.

U 16:45 sati su obitelji žrtava pred spomenikom žrtvama II. svjetskog i Domovinskog rata zapalile svijeće i položile vijence za svoje najmilije, a preč. Luka Blažević je predvodio molitvu za sve stradale.

Sama komemoracija nastavila se svetom misom za sve stradale u 17 sati u crkvi sv. Mateja koju je predvodio biskup u miru mons. Mile Bogović u suslavlju s domaćim župnikom preč. Lukom Blaževićem i kancelarom biskupije vlč. Marinkom Miličevićem.

Biskup Bogović se u svojoj propovijedi osvrnuo koliko je kod kršćana važna patnja i žrtva. Oltar se drugim imenom zove žrtvenik, a na njemu svaki dan slavimo i okupljamo se oko njega euharistiju koju je ustanovio Isus Krist.

Premda je teško govoriti o žrtvama jer to najbolje znaju najmiliji, treba se prepustiti Duhu Svetom da nas vodi na tom putu. Sam Isus Krist je trpio za nas, nosio teški križ i umro na križu mučeničkom smrću. Ali, naime iz te patnje se rodilo nešto što nas još dan danas drži živima.

Isusovi učenici su nakon njegove smrti bili prestrašeni, ali kad su ga ugledali uskrsloga, povjerovali su da je pobijedio smrt.

Nijedna žrtva nije uzaludna te zato sve trebamo staviti na oltar i dati se u ruke Duha Svetoga da nas vodi i jača u našem kršćanskom životu.

Na kraju svete mise župnik Luka Blažević zahvalio se svima na dolasku, a pogotovo mons. Mili Bogoviću koji je predvodio misno slavlje za sve stradale.

Prvo čitanje na svetoj misi pročitala je Vesna Nikšić, a psalam je uz orguljsku pratnju otpjevala Lucija Orešković. Molitvu vjernika pročitala je Andrijana Piasevoli Klarić.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se