Svetkovina Svih svetih

Objavljeno   

Svetkovina Svih svetih

Na svetkovinu Svih svetih 1.11.2016. svete mise su slavljene u našim župama u 9 sati u Širokoj Kuli i u 11 sati u Ličkom Osiku. Nakon svake svete mise župnik preč. Luka Blažević predmolio je molitvu na grobljima u Širokoj Kuli i u Ličkom Osiku za sve umrle.

Uz sve svece i mučenike koji su službeno proglašeni svetima od strane Crkve i na taj način uzdignuti na oltar i čašćenje, na svetkovinu Svih svetih sjećamo se i svih onih svetih žena i muškaraca koji su kroz povijest Crkve svojim životnim svjedočanstvom slijedili Krista u potpunosti, pa i smrću ako je bilo potrebno. Ta je svetkovina u uskoj poveznici s blagdanom koji slijedi dan nakon, tj. spomenom svih vjernih mrtvih ili Dušnim danom, ali ih je potrebno i razlikovati.

Dok se na Sve svete spominjemo svih proglašenih svetaca i svetih osoba, na DUŠNI DAN se spominjemo svih vjernih mrtvih čiji je život na ovome svijetu završio i počivaju vječnim snom mira. Mnogo obitelji na blagdan Svih svetih posjećuje grobove svojih najmilijih, možda i iz praktičnih razloga jer je u većini kršćanskih zemalja 1. studeni neradni dan, ali u stvarnosti na taj dan spominjemo se svih svetih koji su naši zagovornici na nebesima, a drugog dana mjeseca studenog spominjemo se naših dragih pokojnih kroz jedan posebni blagdan i liturgijski spomen na misi i u molitvi.

U evanđelju slušamo o blaženstvima. Isus hvali siromašne, žalosne, nemoćne, gladne, milosrdne, ljude čista srca, mirotvorce i progonjene i naziva ih blaženima. Riječ blažen još više je nego sretan. Ona obećaje trajnu sreću. Iza toga stoji logika protiv svakoga razuma. Isus temelji svoja blaženstva s uputom na kraljevstvo Božje, odnosno na nebeskom kraljevstvu. Tamo se broje druge vrijednosti nego što su ove koje su nam povjerene u životnom iskustvu.

Isus time ne bi htio tješiti gubitnike na ovome svijetu ili im ulijevati lažnu nadu u bolji budući svijet nakon smrti. Novi život, vječni život, već je počeo, mi smo usred kraljevstva nebeskog, kraljevstvo Božje je među nama. U ovom Božjem kraljevstvu vrijede druge mjere vrijednosti. Isus nas poziva da učimo na nov način i da  te druge vrijednosti preuzmemo i učimo cijeniti  u našem sadašnjem životu.

Mi trebamo paziti da nam poznate vrijednosti kao što su zlato, bogatstvo, blagostanje, karijera, ljepota,  održavanje kondicije itd. ne zavrte glavom i da mi od toga očekujemo trajnu sreću ili blaženstvo.

Sveci i blaženici

Sveci su ljudi, koji su već prispjeli u taj novi svijet kraljevstva Božjega. To je nebrojeno mnoštvo, kako smo čuli u čitanju knjige Otkrivenja. Za nas su sveci mnogi koji su dostojni povjerenja, koji su živjeli blaženost naviještenu od Isusa, iako nisu službeno proglašeni svetima ili blaženima.

Osvjedočeni smo da su to mnogi – svi oni ljudi koji su nam u životu prirasli k srcu. Ako i mi s njima dijelimo novi vrijednosni svijet kraljevstva Božjega, i mi ćemo se opet naći u zajedništvu svetih. Do tada su Isusova blaženstva za nas žive prije svega zahtjev. Vrijedi otkriti red vrijednosti kraljevstva Božjega, cijeniti ga i uvrstiti ga u naš život.

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se