Susret zatočenih u srpskim logorima - 33. nedjelja kroz godinu

Objavljeno   

Susret zatočenih u srpskim logorima - 33. nedjelja kroz godinu

U nedjelju 13. studenog 2016. godine u župi sv. Josipa u Ličkom Osiku održan je već tradicionalni susret svih zatočenih u srpskim i četničkim logorima. Svečanu svetu misu u 11 sati predvodio je don Mirko Barbarić u koncelebraciji s domaćim župnikom preč. Lukom Blaževićem. Svetu misu u 9 sati predvodio je župnik.

Don Barbarić je također bio zatočen u Kninu i o tome je napisao knjigu.

Knjiga Pozdrav iz Knina 10.10.1991. djelo je salezijanca Don Mirka Barbarića koji je u rujnu 1991. bio zatočen u kninskom zatvoru Stara bolnica. Naime, Barbarića i prijatelja Don Franju Halužana četnici su iz čista mira zarobili u zadarskom zaleđu. U knjizi je Barbarić zapisao svoja sjećanja na 33 dana kninske tamnice i patnje, ali i junaštva i solidarnosti.
Knjiga osim autorovih opisa događaja, od dana kada je krenuo na odmor u Hercegovinu i kada je upao u četnicku zasjedu do razmjene zarobljenika, sadrži i dodatak u kojemu su svjedočanstva kninskih zarobljenika, fotografije, isječci iz tiska, biografije ljudi spominjanih u knjizi, popis razmijenjenih i oslobođenih iz logora i dr. Sadržaj je iznimno zanimljiv i dramatičan. Autor nije profesionalni pisac, ali je kao svećenik i magistar psihologije vrlo dobro prikazao psihička stanja likova u teško ratno vrijeme.
Knjiga je spomen na ratne dane u Hrvatskoj, osobito s početka agresije na Hrvatsku, i zahvala svima koji su nosili ili još uvijek nose ratno breme i tmurna sjećanja. Ova knjiga ujedno je i svojevrstan dokument i kako kaže autor na pisanje knjige su ga potakli "živo sjećanje, odgovornost spram prijatelja i povijesti".

Nakon svete mise svi zajedno su se uputili u dvoranu Pastoralnog centra gdje su uz jelo i druženje razmijenili svoja životna iskustva.

Nakon mise također sastao se inicijativni odbor za osnivanje podružnice Društva logoraša Ličko-senjske županije.

Svaki od ovih zatočenih danas se s tugom sjeća tih ružnih događaja i samog zatočeništva. Vjera je ta koja jača čovjeka pa je zato važno okupljanje svih zatočenih. Na taj način oni svjedoče ljubav prema Bogu i hrvatskom narodu kroz žrtvu koju su morali pretrpjeti za svoju Domovinu.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se