Susret svećenika i volontera Caritasa naše biskupije

Objavljeno   

Susret svećenika i volontera Caritasa naše biskupije

U subotu 26. studenog 2016. godine u našoj župi održan je godišnji Susret svećenika i volontera Caritasa naše biskupije.

Susret je započeo u 10 sati molitvom Srednjeg časa koju je predmolio kancelar biskupije vlč. Marinko Miličević.

Nakon molitve ravnatelj Caritasa i župnik naše župe preč. Luka Blažević pozdravio je oba biskupa i predavačicu Ljilju Vokić.

Biskup Zdenko Križić zahvalio je ravnatelju Caritasa, svim dobročiniteljima, a i svim volonterima Caritasa jer Crkva bez njih ne može. Gdje je Caritas ili ljubav, tu je i Bog. Crkva je bez Caritasa neuvjerljiva. Naglasio je važnost pomaganja siromašnima i najpotrebnijima jer je to bio glavni smisao Godine milosrđa. Makar je ona završila, milosrđe i dalje treba živjeti u nama.

Predavačica i gošća Ljilja Vokić progovorila je u svojem izlaganju o Bogu, patnji i ljubavi. Odmah na početku svoga izlaganja izrazila je radost biti između dva biskupa, mons. Mile Bogovića (biskupa u miru) i sadašnjeg biskupa mons. Zdenka Križića. Kroz svoje izlaganje uvijek je sve potkrepljivala životnim primjerima. Trebamo svi voditi računa o svom čestitom životu. Možemo se i zapitati tko je nama otkrio Boga? Jesam li ga ja nekome otkrio? Osvrnuvši se na svoju ministarsku službu, otkrila je kako je to ništa naspram kada svojim kršćanskim životom svjedočite i nekoga podignete doslovno iz blata.

Navela je i nekoliko primjere patnje: bolest, ostavljena djeca, ostavljeni roditelji, ratovi i glad, trgovanje ljudima i organima. Mogu se u nedogled nabrajati ljudske patnje, ali tu dolazi do izražaja pomoć i ljubav tj. Caritas kao i kod Šimuna Cirenca.

Možda je Godina milosrđa prekratko trajala, ali nam je dala primjer i poticaj za budućnost - zaključila je gospođa Vokić.

Po završetku predavanja ravnatelj Caritasa vlč. Luka zahvalio je predavačici i otvorio raspravu koja je bila plodonosna.

Kako bi svi mogli vidjeti što se sve radi u Caritasu kroz godinu dana, Izvješće o radu prezentirala je Kata Matanić.

Biskup križić se na kraju pozitivno iznenadio na tolikoj pomoći Caritasa i pokazao radost i oduševljenje za budućnost. Bez toga ne možemo biti uvjerljivi kršćani. Nemojte malaksati, rekao je mons. Križić.

Na kraju hvala svima koji su došli. Vjerujemo da je svatko otišao u svoje župe obogaćen riječima bilo predavačice Ljilje Vokić, bilo naših biskupa i svećenika.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se