1. nedjelja Došašća

Objavljeno   

1. nedjelja Došašća

Prvom nedjeljom Došašća u nedjelju 27. studenog ušli smo u jednu novu liturgijsku godinu. Svete mise su slavljene u 9 i 11 sati u Ličkom Osiku.

Vrijeme Došašća nas potiče na budnost. U evanđelju čujemo: Budni budite. Ta budnost nas potiče da u svojim srcima i djelima budemo što bolji u ovom razdoblju jer je ovo vrijeme priprave za Božić pa možemo reći kakvo će nam biti Došašće takav će biti i Božić.

Prva nedjelja Došašća govori o ponovnom Kristovom dolasku kada će Bog po svome Sinu uspostaviti svoje kraljevstvo - novi Božji svijet. Druga i treća adventska nedjelja prikazuju Ivana Krstitelja, Isusovog Preteču, a četvrta nedjelja predstavlja Mariju, Djevicu i Majku koja je rodila Isusa. Može se reći da je Marija vjerom začela Isusa: prije nego li u svome krilu, ona ga je začela u svome srcu. No, čitanja Došašća ne upućuju samo na to kako je bilo onda, " u ono vrijeme ", nego žele pobuditi odlučan stav za danas, za ovaj tjedan, za svaki trenutak našega života. Došašće nas odgaja za ljubav koja seže za Bogom i dostiže Ga. Stoga, kršćansko Došašće kao vrijeme radosnog iščekivanja predstavlja svjesnije i intenzivnije proživljavanje onog općeg raspoloženja iščekivanja, karakterističnog za cjelokupni život Crkve. Sav naš život, cijela povijest čovječanstva je veliko Došašće. Ipak, u Došašću se ne slavi samo iščekivanje, već i dolazak našeg Gospodina, Isusa Krista koji traje bez prestanka.

Prije pokajničkog čina na svetoj misi u 11 sati, Lucija Butković i Matea Knežević izrekle su prigodne recitacije o Došašću, a prvu svijeću upalila je Marta Butković.

Prvo čitanje na svetoj misi pročitala je Josipa Mareković, psalam je odpjevao zbor, drugo čitanje pročitala je Petra Knežević dok su molitvu vjernika pročitali naši ministranti.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se