2. nedjelja kroz godinu

Objavljeno   

2. nedjelja kroz godinu

15. siječnja na 2. nedjelju kroz godinu svete mise u 9 i 11 sati slavljene su u župi sv. Josipa u Ličkom Osiku. Obje mise predvodio je župnik preč. Luka Blažević.

Na misi u 11 sati prvo čitanje pročitala je Petra Knežević. Psalam je pročitala Maja Lasić, a drugo čitanje pročitala je Lidija Njari.

Molitvu vjernika pročitali su naši ministranti.

Današnje evanđelje predstavlja nam svjedoka, i to krunskoga svjedoka: Ivana Krstitelja. On pomaže, da dođemo do istine, i on svjedoči nešto, bez da su oni oko njega znali o komu daje svjedočanstvo. Dva puta kaže o Isusu: "Ja ga nisam poznavao". Sve što je Ivan dotad znao o njemu, bilo mu je rečeno. I to što je čuo, što je on također vidio, posvjedoči: "Promatrao sam Duha gdje  s neba silazi kao golub i ostaje na njemu". Nakon toga još kaže i svjedoči: "On je Sin Božji".

Ivan posvjedoči nešto što je on vidio a prije je znao samo po čuvenju, bez da je znao ili razumio  domet svega toga. Na drugim mjestima u Ivanovu evanđelju kaže se: Ivan je dao svjedočanstvo za Svjetlo (Iv 1,8) i za Istinu (Iv 5,33), i svaki put je time mislio na Isusa, kao Sina Božjega. I ovdje ostaje nejasno što time misli. Zašto je to Ivanovo svjedočanstvo, bit će utemeljeno na drugom mjestu u evanđelju. Isus to ovako argumentira: "Ako ja svjedočim sam za sebe, svjedočanstvo moje nije istinito" (Iv 5,31). Drugim riječima: Isus treba ljudske svjedoke,  da bi svoje značenje opisao za njih i one u svijetu: kao Svjetlo i Istina, kao Sin Božji i konačno kao Jaganjac  Božji  koje odnosi grijeh svijeta, kako to formulira Krstitelj.

 

 

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se