Sedma nedjelja kroz godinu

Objavljeno   

Sedma nedjelja kroz godinu

Na sedmu nedjelju kroz godinu svete mise su slavljene u župi sv. Josipa u Ličkom Osiku u 9 i 11 sati  i obje mise predvodio je preč. Luka Blažević.

Prvo čitanje na svetoj misi u 11 sati pročitala je Maja Lasić, psalam je odpjevao zbor, a drugo čitanje pročitala je Josipa Mareković. Molitvu vjernika pročitali su naši ministranti.

Vrhunac kršćanske velikodušnosti

Uz evanđelje: I opet, Isus nastupa s najvišim autoritetom, onim istim kojim je Bog izdiktirao svoj Dekalog: „Rečeno je starima (po Mojsiju od Boga-Jahve) – A ja kažem vama.“ Ovo je najjači tekst evanđelja nenasilja, pa stoga i evanđelja oslobođenja. Hoće se velike vjere, to jest da iz dna duše i srca prihvatimo Isusa kao svojega Zakonošu i Učitelja te po njemu posve uskladimo i svoje prosuđivanje i svoje ponašanje. Isus govori šokantno, proroč­ki. Bibličari to nazivaju paradoksom. Zanimljivo kako tu riječ tumači naš Klaićev Rječnik stranih riječi: „Paradoks je originalno mišljenje koje se oštro razlikuje od općenito usvojenog mišljenja i koje protuslovi (katkada samo izvanjski) zdravom razumu.“ Isus voli istinu izraziti tako, da prenerazi i zgrane čovjeka kako bi se dublje zamislio i u tim šokantnim riječima otkrio pravu poruku. Pljusne li te tko … Otima li … Prisiljava te … Ište li … Nema te sile s kojom se ne bi ogledala tvoja velikodušnost. Jer ti vjeruješ da dobiva onaj tko gubi (usp. Mt 10,25 i dr.). I posljednja riječ današnje Isusove Besjede veoma je važna. Predstavlja vrhunski aksiom kršćanskog savršenstva: Budite savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski.“ Zanimljivo, Luka tu kaže: „Budite milosrdni!“ (Lk 6,36). Što li je Isus rekao? U biti, to je isto. Savršenstvo o kojemu je ovdje riječ jest savršenstvo ljubavi i dobrote: Bog daje da njegovo sunce grije zle i dobre i kiša njegova mije pravedne i nepravedne. Takvi, tako savršeni, tj. milosrdni i sućutni treba da bu­demo mi, kršćani. Nije li već u 1. čitanju Stari zavjet postavio ljubav zakonom svetosti?

Među enciklikama pape Ivana Pavla II. možda je naj­manje zapažena ona koja nosi naslov Bogat milosrđem (niz Dokumenti 61, izd. KS, Zagreb 1981). No u njoj postoji vrlo važan odlomak pod naslovom Da li je dovoljna pravednost (str. 37-39). Kršćani, uči Papa, treba da budu pobornici pravednosti. No vrlo mnogi problemi naše suvremenosti ne mogu se riješiti samo putem pravednosti: po­trebna je velikodušnost koja zna odustati od svojih prava. Na takvu velikodušnost ne možemo nikoga obvezati, ali – sami smijemo, i ako hoćemo da budemo Isusovi učenici, moramo njegovati velikodušnost. Vrijedi se zamisliti nad tim trima stranicama te izvanredne Papine poruke o „višku ljubavi“ (str. 37-39). AMEN!

Iz knjige: „Sijač je Sin čovječji“, Bonavntura Duda

 
 
 

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se