Održana je prva Tribina četvrtkom u našoj župi

Objavljeno   

Održana je prva Tribina četvrtkom u našoj župi

Kao što smo najavili, u četvrtak, 23. veljače u 19 sati u Pastoralnom centru u Ličkom Osiku  je  održana tribina  s temom: Obitelj, Crkva i škola.

Na početku je sve nazočne u ispunjenoj dvorani  pozdravio župnik prečasni Luka Blažević koji je najavio da će se svakog posljednjeg četvrtka u mjesecu održavati tribine u našem Pastoralnom centru. Nakon toga uslijedio je i pozdrav svima od kancelara Marinka Miličevića.

Gost predavač je bila gđa. Ljilja Vokić, bivša ministrica obrazovanja i školstva, a danas ravnateljica VII. gimnazije u Zagrebu. Na početku je sve pozdravila i izrazila zahvalnost župniku što je opet pozvana k nama u goste te je posebno radosna što večeras može biti s nama jer joj je lijepo biti tu.

U svom predavanju u kojem je donijela brojne primjere,  kao majka petero djece,  iz vlastitog obiteljskog života, te dugogodišnjeg rada u školi prof. Vokić je istaknula kako je vjera, koja igra veoma važnu ulogu u životu čovjeka, prije svega dar za obitelji.

„Upravo u crkvu djecu prvo vode roditelji, kao prvi poučavatelji u vjeri. Jedno istraživanje govori kako ukoliko otac ide redovito u crkvu 44 % djece će nastaviti ići u crkvu, a ako ide samo majka nastavit će ići tek 2-5 % djece. Iz vlastitog iskustva mogu posvjedočiti da je večernja molitva mog oca uvelike odredila moj život, kao i njegova hrabrost u doba komunizma. Također, vedro lice moga vjeroučitelja, u prvim danima koje pamtim, isto je tako bilo presudno za moju vjeru. Vjeroučitelj i svećenik je ogledalo vjere koju propovijeda i ne smije svojim postupcima odbaciti ni jedno ljudsko stvorenje, te mora ne samo formalno, već dušom i srcem živjeti vjeru“, rekla je prof. Vokić te dodala kako je ipak najveći pedagog Svemogući Bog.

Istaknula je također kako su djeca Božji dar roditeljima kojima su dani na posudbu da se o njima brinu i da im usade sjeme vjere, ali da su oni jedinstveni  i da će ih Bog oblikovati po svom naumu. Važnu ulogu u odgoju muške djece do 15 godine ima majka, a kasnije je uzor i primjer, putokaz - otac obitelji. Kod ženske djece je obrnut proces, važnu ulogu u ranom djetinjstvu ima otac, a u adolescentskoj dobi majka. Ako izostane uloga jednog od roditelja, dijete će lutati. Najbolji uzor svojoj djeci dajemo svojim primjerom, kršćanskim načinom života na našem radnom mjestu, bilo u školi kao učitelj ili u polju kao zemljoradnik ili u pošti kao službenik.

Na kraju je uslijedila zanimljiva rasprava u kojoj su nazočni roditelji postavili razna pitanja na koja je naša gošća iscrpno i sa zadovoljstvom odgovarala.

Na kraju je župnik sve pozdravio, zahvalio svima koji su odvojili ove večeri sat vremena na ovo zanimljivo predavanje i puno toga dobili i naučili.

Pozvao je također sve na novu tribinu koja će se održati 30.3. 2017., a gost predavač bit će povjesničar Josip Jurćević.

 

 

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se