Peta korizmena nedjelja

Objavljeno   

Peta korizmena nedjelja

U nedjelju 2. travnja 2017 godine na svetim misama smo razmišljali o vjeri i uskrsnuću.

Sveta misa u 9 sati slavljena je u Širokoj Kuli i predvodio ju je župnik preč. Luka Blažević. U Ličkom Osiku na misnom slavlju se pridružio vojni i policijski kapelan vlč. Ivan Blaževac te je on onda predvodio misu, a župnik je koncelebrirao.

Evanđelje je pred nas stavilo Lazara.

Moderni čovjek pita kod ovakvog pripovijedanja o čudu,  kao o uskrsnuću Lazarovu, o povijesnim okolnostima koje stoje iza toga.  Tako promašuje smisao i cilj poruke koja nam se ovdje naviješta.  Čudesa, ozdravljenja, uskrsnuća mrtvih nisu za ljude u starini bili nevjerodostojni događaji, čiju povijesnost bi trebalo ispitati. To su bili događaji koji su se, u svoje vrijeme, događali, a koje su, sasvim normalno, očekivali od Božjeg čovjeka, proroka. Našoj pozornosti bi trebalo biti važno pitanje: Zašto evanđelist opisuje ovaj događaj? Koju poruku želi prenijeti? U središtu pripovijedanja je ispovijest Marte, Lazarove sestre. Obje sestre su zavapile: „Gospodine, da si bio ovdje, brat moj ne bi bio umro."  A Isus odgovara Marti: Uskrsnut će brat tvoj, ali ne tek na sudnji dan, kako su brojni Židovi vjerovali, nego tko u Isusa vjeruje ako i umre, živi.

Isus ne naviješta samo život, Isus ne daruje život koji će uskoro brzo proći, on sam je Život i to u punom smislu riječi: Život  koji više ne vodi u smrt, nego koji ne poznaje konca. On je život koji je s križa i iz smrti uskrsnuo i daruje ga onima  koji u njega vjeruju. Tako, ovdje pred  zajednicu koja sluša događaj pashe dvije sedmice prije najvećih dana Gospodnje godine, dolazi nedohvatljiva tajna života, koji pobjeđuje s križa i tako, onoga koji vjeruje i u njega gleda, spašava od propasti. Spasenje nije neki „ono", nego Isus pita: „Vjeruješ li ovo?"  Spasenje je jedan „TI" kojemu Marta ispovijeda: Ti si Mesija, Sin Božji, koji dolazi na svijet! I u ovom evanđelju se upravo radi o ovoj uskrsnoj središnjici. I zato zaključuje evanđelje: Mnogi koji su vidjeli što je Isus učinio, povjerovaše u njega.  Evanđelist je napisao ovu perikopu da bismo i mi došli do te vjere. Ovdje se ne radi o jednom događaju i njegovim povijesnim okolnostima, nego: „Sve je ovo napisano  da i vi vjerujete da je Isus Mesija, Sin Božji i tako, po vjeri u njega, imate život".

Zadnje slike u fotogaleriji prikazuju tri motora parkirana ispred našeg Pastoralnog centra. Župnika su posjetili prijatelji iz Slavonskog broda, a među njima je bio i stric vlč. Ivana Blaževca koji je predvodio misu u 11 sati. Stigli su u subotu te su prenočili u našem Pastoralnom centru. Na ovaj način učinjeno je djelo milosrđa: Putnika primiti.

Tko se god nađe na putu uvijek može stati u Ličkom Osiku i odmoriti se jer zato i služi Pastoralni centar.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se