TRIBINA: Suočavanje Hrvatske s prošlošću - pogled u budućnost

Objavljeno   

TRIBINA: Suočavanje Hrvatske s prošlošću - pogled u budućnost

U četvrtak, 6. travnja u 19 sati tribinu je predvodio povjesničar i znanstvenik dr.sc. Josip Jurčević.

Na početku je sve nazočne pozdravio župnik Luka Blažević, a posebno našeg uvaženog gosta povjesničara Josipa Jurčevića.

S njegovim bogatim životopisom upoznao nas je vjeroučitelj Tomislav Klarić.

Povjesničar Josip Jurčević je istaknuo važnost proučavanja povijesti i suočavanja s povijesnom istinom hrvatskog naroda. Kažu stari Latini da je „povijest učiteljica života“, no, međutim, nažalost, mi smo ponavljači povijesti. Svjedoci smo događanja 1991. , a isto se događalo na kraju Drugog svjetskog rata 1945. Novija istraživanja na našem području Ličkog Osika otkrivaju više od 80 kostiju žrtava u jamama, a ubijeni su 5. travnja 1945, žicom vezani i mučki ubijeni. To je samo dio istrage, a kosti se nalaze na istraživanju u Zavodu sudske medicine.

Važno je nove generacije u obrazovanju i medijima upoznati sa svim događajima iz prošlosti jer je u vrijeme komunističke Jugoslavije bilo zabranjeno uopće spomenuti žrtve komunističkog režima te se, zahvaljujući prešućivanju, isti događaji ponavljaju 1945. i 1991. Način na koji se pripremala i zastrašivala javnost gotovo su identično pripremani i od  istih ljudi ili njihove djece.  Da smo bili upoznati s povijesnom istinom 1945., možda smo se mogli drugačije pripremiti jer se svratišta po cijeloj Hrvatskoj nalaze na istim mjestima i  1991. Do dan danas još uvijek nisu istraženi niti objavljeni svi dokumenti. Dok još nije kasno, jer je za 1945. kasno, budući da su svjedoci većinom umrli, dok su još živi naši heroji i branitelji u domovinskom ratu, važno je objaviti povijesnu istinu o Domovinskom ratu jer se posljednjih godina i u hrvatskoj javnosti naš obrambeni Domovinski rat smatra zločinačkim pokretom.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se