Održana je Tribina četvrtkom na temu: "Hrvatska se voli znanjem"

Objavljeno   

Održana je Tribina četvrtkom na temu: "Hrvatska se voli znanjem"

Hrvatska se voli znanjem“- naziv je predavanja poznate novinarke Hrvatske radiotelevizije Karoline Vidović Krišto koje je ona održala u Pastoralnom centru u Ličkom Osiku u sklopu Tribine četvrtkom.

Ova vrsna,ali u svojoj kući, HRT-u,  zbog otkrivanja istina o temeljima zdravstvenog odgoja u Hrvatskoj  i osporavana i “zabranjivana” novinarka održala je iznimno zanimljivo predavanje pred brojnim posjetiteljima tribine. Provela nas je  kroz Hrvatsku povijest, pojasnivši nam tako kako je to jedan narod sanjao svoju državu,koju je, zanimljiva igra brojki, 90-ih godina i ostvario nakon točno 888 godina čekanja. Kaže, i kod sebe same uočila sam veliko neznanje vezano uz Hrvatsku, pogotovo uz hrvatsku povijest:”Mi svjedočimo danas u hrvatskom društvu, uz niz nedaća koje su nas zadesile, uz gospodarske probleme, natalitet,iseljavanje,da nam se  stalno pojavljuju antagonizmi, kao da se stvaraju podijele u društvu vezane uz povijesne činjenice koje se ili prešućuju, ili predimenzioniraju ili relativiziraju“- govori Karolina Vidović Krišto za Liku-express.

Kaže da se kroz bivši jugo komunizam nije dovoljno  govorilo o 1.svjetskom ratu i hrvatskoj povijesti prije tog rata. “Najviše se,ako se govori o povijesnom kontekstu prije ove moderne Hrvatske,  sve fokusira na drugi svjetski rat što ne može biti točno. On da je početak bilo čega zvao bi se prvi,a ne drugi, i on nema nikakav značaj ako ga se ne stavi u kontekst prvog“-kaže Vidović Krišto i ističe da se upravo o tom ratu puno toga prešućuje. “Mi smo se malo izgubili, mladi smo svega 27 godina,ali sada dolazi vrijeme da naučimo našu Hrvatsku disati, razumijevati, sagledavati u povijesnom kontekstu kako bi razumjeli kompleksnije stvari poput pitanja Bosne i Hercegovine ili još uvijek prisutne Velikosrpske aspiracije”. Ona predlaže ljudima da uzmu u ruke knjigu “Južnoslavensko pitanje” autora dr.Ive Pilara.

Ističe da je to Biblija hrvatske povijesti i nešto što je i njoj samoj rasvijetlilo vidike. “Mi našu djecu kao da želimo zaštiti od nekih istina. Bez pravog poznavanja sebe ti se ne možeš ni razvijati zdravo.Istine su tu da se one prenose,a djeci moramo pomoći da se ona istinama mogu nositi, razumijevati ih i stavljati u kontekst“. Zaključuje da moramo samouvjereno kročiti prema naprijed i budućnost je naša. Uz brojne građane ovo predavanje popratili su i bivši kandidat za župana Ernest Petry, te kandidat za gradonačelnika Karlo Starčević i njegova zamjenica Kristina Prša.

Pitamo je na kraju jeli sada u njenom profesionalnom životu sve sređeno:, iskreno odgovara nije. “Tek stasamo, HTV još puno mora poraditi na sebi, programu, ustroju. Ja nastojim biti mali kotačić za dobrobit hrvatskog naroda koji se očituje kroz gledatelje HTV-A“.

Tekst i foto: Milan Tomašević

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se