16. Nedjelja kroz godinu

Objavljeno   

Današnja čitanja nas upućuju na pokušaj susreta Boga i čovjeka. Susret zahtijeva otvorenost za drugoga, ali i međusobnu sličnost. Za susret je potrebno gostoprimstvo kao i rad. Krist je čovjek za drugoga. Takav bi trebao biti svaki kršćanin.

Marta i Marija, dvije sestre, primaju Isusa u goste. Marta marljivo priprema hranu za gosta, a Marija ležerno sjedi i sluša Isusa. Vidimo dva 'oprečna' stava. Ali i Marta i Marija su jednako važne sastavnice kršćanskog života. One su zapravo dvije polovice i snaga jedne osobe koje treba svaki čovjek. Marta želi biti što bolja domačica uvaženom gostu. Ali Marta ne misli da Isus, Sin Božji, nije običan gost i da z anjega postoji "nešto više" od fizičke hrane. To je Marija uočila. Imati priliku u svojoj kući slušati Isusa, Sina Božjega, zapravo pravoga Boga - to je iznad svake privilegije. Marija slušajući Isusa, hrani svoju dušu i svoje srce, njegovom Riječju. A to je ono što joj nitko nikada neće moći oduzeti. Na prvi pogled sestre različito reagiraju. No, pravog gostoprimstva nema bez oba elementa. Nije dovoljno sjesti i slušati, kao ni samo spremati objed. Marta i Marija izvrsno se nadopunjuju. Iako se njihove aktivnosti nadopunjuju, Isus svejedno govori da je Marija izabrala "bolji dio". To je slušanje, razmatranje, klanjanje i divljenje Bogu. Tako ističe što je za gostoprimstvo važnije. Bitnije je, dakle, duhovno primanje, nego materijalno davanje.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se