Proslavljen blagdan sv. Jakova-zaštitnika stare krbavske katedrale

Objavljeno   

Na Udbini je u Crkvi hrvatskih mučenika svečano proslavljen blagdan sv. Jakova, zaštitnika drevne krbavske katedrale. Misno slavlje predslavio je Gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović u suslavlju brojnih svećenika među kojima i članova senjskog kaptola kao i bogoslova i sjemeništaraca Gospićko-senjske biskupije. Među koncelebrantima bio je i čuvar svetišta Crkve hrvatskih mučenika mons. mr. Tomislav Rogić kao i njegov prethodnik fra Nediljko Knezović te p. Jorge Ramos iz Opus Dei. Biskup se u svojoj propovijedi podsjetio na početke biskupije koja je osnovana na današnji dan pred 13 godina kao i na značaj Crkve hrvatskih mučenika.

Kada se krenulo u uspostavu biskupije iz Vatikana su pitali koji bi datum bio najbolji za uspostavu. Boljeg od sv. Jakova koji je bio naslovnik drevne krbavske biskupije nije bilo. Pred 13 godina u parku Kolakovac uzeo sam isti biskupski štap i križ kojim su krbavski biskupi blagoslivljali narod, a isti atributi danas se nalaze u rukama kipa bl. Ivana Pavla II pred ulazom u CHM. Uspostavom Gospićko-senjske biskupije nastavljena je duhovna baština Krbavske biskupije. Govoreći o liku sv. Jakova biskup Bogović istaknuo ga je kao primjer osobe osjetljive na dobro koje ju okružuje i kao osobu koja je bila u službi bratu a ne u službi karijere.

Za drevnu Krbavu biskup je istaknuo da je bila jedna od hodočasničkih pravaca koji su iz Europe vodili prema Santiago de Composteli a koja je 1185. uzdignuta u rang katedrale. Krbava je u 14. i 15. st. opustjela nadiranjem Turaka a upravo ove godine 3. srpnja gradiščanski Hrvati su zaželjeli obnoviti veze nekadašnjih migranata pred Turcima u novu domovinu u Mađarsku, Austriju i Slovačku. I sam biskup je propješačio s grad. Hrvatima Krbavsko polje a pomolio se i na ostacima obje srušene katedrale na Krbavi i Modrušu koje pružaju jasnu sliku što je sve ostalo od nekadašnje snage. Druga kalvarija za Hrvate s Udbine nastupila je 1942. godine kada su pobijeni i prognani od sumještana pravoslavaca. 1995. godine završava se turbulentno razdoblje dolaskom na Udbinu prognanih Hrvata iz Bosne a sv. Jakov i CHM doprinose daljem kršćanskom.

Nakon mise biskup se pomolio na ostacima drevne katedrale sv. Jakova u čast svih onih prethodnih generacija koje je rukovodilo domoljublje, bogoljublje i čovjekoljublje.

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se